Wandeling Zuidelijk randpark 8 km

Gepubliceerd 24 juni 2021
Aart van Dragt

Een wandeling door een uitgestrekt park gelegen tussen de A15 en Rotterdam Zuid.
Het park ligt deels in de Gemeente Barendrecht en deels in de gemeente Rotterdam

De verschillende delen van het park zijn tot een geheel gesmeed. De plassen zijn met elkaar verbonden en maken samen deel uit van de Blauwe verbinding die het mogelijk moet maken om met een kano van het Zuiderpark naar de Zuidpolder in Barendrecht te varen en vice versa.

Het Zuidelijk Randpark is een groene buffer tussen Rotterdam Zuid en de A15. Het is inmiddels uitgegroeid tot een aantrekkelijk recreatiegebied, met enkele waterplassen, fiets- en wandelpaden. Het park heeft ook een grote zwemplas. Deze plas wordt in de zomer intensief gebruikt door de bewoners van Rotterdam-Zuid en Barendrecht. Het park bestaat uit een keten van groene gebieden met van oost naar west genaamd: Koolwalbos, Vaanbos, Vrijenburgbos, Pendrechtse molen en Clarabos.

In het Vaanbos zagen we een bos waar, tot onze verrassing, de Bosrank een poging deed de bomen te overwoekeren. Dit kenmerkende gedrag van deze wilde inheemse Clematis kennen we alleen uit Zuid Limburg. De plant is het hele jaar door goed te herkennen. Nu valt hij op door zijn tamelijk grote witte bloemen maar in de herfst zijn het de pruikige vruchten. De als lianen slingerende stengels die in andere bomen en struiken hangen zijn goed te zien, zeker als er in het vroege voorjaar nog weinig blad aan bomen en struiken zit. De plant is een indicator dat er kalk in de grond zit.
Staatsbosbeheer heeft op deze plaats in 2019 een bos vol zieke essen gekapt en een zeer gevarieerde begroeiing voor terug geplant. De variatie aan boomsoorten moet in de toekomst voorkomen dat een boomziekte zo om zich heen kan grijpen dat de ziekte een grootschalige kap van hele bospercelen noodzaakt.

Het park heeft ook een grote zwemmersplas bij de brasserie Vrijenburg. Deze plas wordt in de zomer intensief gebruikt door de bewoners van Rotterdam-Zuid en Barendrecht. In de omgeving staat aan het water de Pendrechtse molen. De uit 1731 stammende watermolen stond vroeger in de polder Pendrecht en verhuisde in 1993 naar zijn huidige plaats.

Een deel van de wandeling loopt langs het Havenspoorpad. Over de spoordijk reden de goederentreinen van en naar de havens. Op de plaats van de verdwenen rails is een fietspad aangelegd. In de berm staan ruim 275 geadopteerde wilgen onderdeel van het herdenkingsproject het Levenspad. De wilgen zijn geadopteerd ter herinnering aan een dierbare of heugelijke gebeurtenis.

Prachtige teksten zijn te lezen op bruggen en sluizen bij het knooppunt met het Havenspoorpad te Rotterdam Zuid. Samen laten ze zich lezen als een gedicht vol vragen en mijmeringen waar je tijdens de wandeling nog even je gedachten over kunt laten gaan..

Een enkel voorbeeld:
Uitgevaren, terug naar een?
Waarom, waartoe, waarheen?
Doe ik het samen of alleen..
Eens kom ik er overheen
Deze brug was vloeibaar steen.
Wat hebben water en ik gemeen?


Start parkeerplaats Vrijenburg: Vrijenburgweg 2,  2993 CB Barendrecht

Meer lezen over het Zuidelijk Randpark, zie https://www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl/zuidelijk-randpark/