Zuidelijk Randpark

zuidelijkrandparkZuidelijk Randpark is verrassend..

bosrank

Bosrank

Het Zuidelijk Randpark is een groene buffer tussen Rotterdam Zuid en de A15. Het is inmiddels uitgegroeid tot een aantrekkelijk recreatiegebied, met enkele waterplassen, fiets- en wandelpaden. Het park heeft ook een grote zwemplas. Deze plas wordt in de zomer intensief gebruikt door de bewoners van Rotterdam-Zuid en Barendrecht. Het park bestaat uit een keten van groene gebieden met van oost naar west genaamd: Koolwalbos, Vaanbos, Vrijenburgbos, Pendrechtse molen en Clarabos.

In het Vaanbos zagen we een essenbos waar, tot onze verrassing,  de Bosrank een poging deed de bomen te overwoekeren. Dit kenmerkende gedrag van deze wilde inheemse Clematis kennen we alleen uit Zuid Limburg. De plant is het hele jaar door goed te herkennen. Nu valt hij op door zijn tamelijk grote witte bloemen maar in de herfst zijn het de pruikige vruchten die heel goed opvallen en als een sluier over de andere planten liggen. Ook de als lianen slingerende stengels die in andere bomen en struiken hangen zijn goed te zien, zeker als er in het vroege voorjaar nog weinig blad aan bomen en struiken zit. De plant is een indicator dat er kalk in de grond zit.

Prachtige teksten gelezen op bruggen en sluizen bij het knooppunt met het Havenspoorpad te Rotterdam Zuid.
In het Zuidelijk randpark bruggen en een sluis met teksten op kanoroute van het Rotterdamse Zuiderpark naar de Barendrechtse Koedood. Samen laten ze zich lezen als een gedicht.

peddelsUitgevaren, terug naar een?
Waarom, waartoe, waarheen?
Doe ik het samen of alleen..
Eens kom ik er overheen
Wat hebben water en ik gemeen?
Deze brug was vloeibaar steen.

Er is een kanoroute van Barendrecht (Zuidpolder via de Koedood en het Zuidelijk Randpark) naar het Zuiderpark loopt.