Vernielzucht; larven krijgen alles kapot

Lysanne van Bennekom

Houtworm

Vrijwel alle insecten zien er in hun jeugd anders uit dan als ze volwassen zijn. Ze komen als larven uit hun eitjes en verpoppen zich pas later tot de insecten die wij kennen. In dat volwassen stadium zijn ze meestal onschadelijk en leven ze over het algemeen maar kort. In het larve stadium, dus in hun jeugd, geven de insecten net als de mens de grootste problemen. De larve vreet alles op wat los en vast zit en maakt van alles kapot. Hieronder volgen enkele voorbeelden van die vernielzucht.

1. De boekenwurm:

De echte boekenwurm lust werkelijk wel pap van boeken. Het zijn een heleboel wormpjes lijkende diersoorten die dol zijn op papier en ander droog spul. Zelfs het bindwerk en de lijm staan op het menu. Er is een geval bekend van een meeltorlarve die zich dwars door een 27-delige encyclopedie had geknaagd.

2. De meeltorlarve:

die ken je als de friemelende geelbruine wormpjes die in dierenwinkels worden verkocht als voedsel voor vogels en reptielen. Ze wonen het liefst in nesten van dieren, dus ook in de huizen van mensen. Samen met andere larven vinden ze in onze huizen warmte en beschutting en voedsel in overvloed. Ze doen zich te goed aan balken, plinten, parket, meubels, tapijt, textiel, papier en gewone etenswaren. Dit bonte gezelschap van vernielers heeft een ding gemeen, namelijk een onstilbare honger naar alles wat de mens niet kan verteren.

3. De tapijtkeverlarve:

de larve van het doodskloppertje, de houtwurm, de larve van de rijstkever, de broodkevers, de kelderkevers, enz. Er zijn er zelfs die tabak eten of kurken van wijnflessen of gaten knagen in het om hulsel van telefoonkabels.