Turkse boomhazelaars

Turkse boomhazelaars in Ridderkerk.

Aan de Burgemeester de Zeeuwstraat staan bomen met een mooie regelmatige kegelvormige kroon. Het zijn Turkse boomhazelaars, Corylus colurna, die van nature in Zuidoost Europa en klein Azië groeit.

Mede door de prachtige symmetrische vorm is het een aantrekkelijke boom voor straten, lanen en plantsoenen. Ze kunnen goed tegen het klimaat in de bebouwde kom want ze zijn bestand tegen luchtverontreiniging, warmte en kou. Toch kennen ze een belangrijk nadeel. Regelmatig geeft een boom zonder dat daarvoor oorzaken zijn aan te wijzen de geest. Hierdoor valt er een gat in het rijtje bomen, zo’n gat is moeilijk goed op te vullen. Want waar haal je een boom van gelijke soort en grootte vandaan?

In september vallen vreemde omhulsels uit de bomen op het fietspad. Vele fietsers zullen zonder er erg in te hebben hieraan voorbij fietsen. Pas bij nader inzien blijken deze naar alle kanten uitstekende bal een handvol hazelnoten te bevatten, die gedroogd uitstekend eetbaar zijn. Wie dan toch stilstaat bij de boom, die moet eens letten op de bijzondere schors. Deze laat in kleine plaatjes los en vormt een mozaïek van allerlei tinten grijs, hier en daar onderbroken door wat roodachtig bruin. Mochten de bomen ter plekke oud worden, dan kunnen ze wel 15 tot 20 meter hoog worden en de kroon wordt breder en bolvormig.

Onze inheemse hazelaar, Corylus avellana, wordt lang niet zo hoog en blijft altijd een struik van hooguit 5 meter hoog, die zich vanaf de voet naar alle kanten vertakt. Het blad is gelijk aan de boomhazelaar. De gewone hazelaar kunnen we in alle parken en plantsoenen aantreffen. Welke de smakelijkste hazelnoten draagt mag u zelf uitproberen.