Het Museumpark in Rotterdam

De Westzeedijk is nu een brede en drukke verkeersweg. Rond het midden van de vorige eeuw was het nog een prachtig wandelgebied. Rotterdammers maakten in dit landelijk gebied graag hun ommetje. De dijk was aanzienlijk lager dan nu want ze is sinds 1953 met drie en halve meter opgehoogd.

Tussen de Westersingel en de Westzeedijk (toen Schielandse Hoge Zeedijk geheten) en aan de andere kant Westersingel en Coolhaven lag sinds de 17e eeuw het land van Hoboken. De in de 1851 gebouwde villa Dijkzigt (sinds 1989 huist hier het Natuurhistorisch Museum Rotterdam) herinnert nog aan de tijd. Toen in 1924 de laatste Hoboken was overleden heeft de gemeente Rotterdam het gebied aangekocht. In eerste instantie werd besloten dat dit gebied groen moest blijven. Al in het zelfde jaar werd besloten dat hier museum Boymans een plaatsje moest krijgen.

De architect Remco Koolhaas die ook de Kunsthal (1989)die in het park staat heeft ontworpen heeft ook de plannen van het museumpark gemaakt. Het park is verdeelt in drie kamers. De eerste kamer (en officiële entree) was het schelpenterrein aan de straat Museumpark naast museum Boymans en Beuningen en tegenover het architectuur museum.
De andere kamer ligt in het verlengde van museum Boijmans en Beuningen. Ze bevat nog een met Italiaanse populieren omzoomde oprijlaan van het landgoed Hoboken. Hier is te zien dat groen vooral als architectuur is behandeld. Als horizontaal en verticaal groen. Veel aardiger wordt het als u de brug naar de Kunsthal bestijgt. Aan de ene kant een stenen rivier die naar een watertje slingert (heeft wat Japans) en aan de andere kant een groene bedding van klimop die ook nog de grote bomen mocht verfraaien. Door het ophogen en vastrijden van de grond bij de aanleg van het park hebben na enige tijd veel grote bomen het loodje gelegd. Nu resteert van de eikenbomen nog slecht de rompen die met klimop zijn begroeid. Dit gedeelte noemen we de derde kamer.

Naast het Museumpark zijn er in de buurt nog twee bijzondere parken. Bij het Natuurmuseum overstekend komen we bij de Kievitsweg. Aan de ene kant Het Park. Aan de andere kant is het intieme parkje Schoonoord.
Zie elders op deze site of klik

.