Herken jij de Robinia?

De Robinia pseudoacacia wordt ook wel genoemd “De Schone Schijnacacia “ .

Riet van de Water

 

Oude Robinia bij kasteel Doorwerth

De grootste en oudste boom dateert van 1603 en verdringt andere bomen door zijn 7 meter dikke omtrek. Nederlands oudste is ruim 400 jaar oud en staat bij kasteel Doorwerth.

De bomen behoren tot de vlinderbloem-achtigen en alle delen zijn giftig, maar …. als zo halverwege juni de bloemtrossen verschijnen, dan zijn alle bezwaren tegen deze boom vergeten. Eerst ontvouwen de geveerde bladeren zich als een waaier aan de houtige takken. Ze hebben weliswaar een tweetal venijnige doorns aan de basis van elke bladstengel, maar de grote trossen zitten vol met die typische erwtenbloemen en elke bloem is gevat in rood bruine kelkbladeren. Dan zie je ook het gele honingmerk. Van een afstandje geeft dit de kleur een grauwig tintje.

De eerste tien jaar groeit de boom als kool. In die jonge jaren sterven meestal de onderste boomtakken af. De kroon lijkt de hoogte ingetild te worden. De witte bloemen steken niet duidelijk af tegen de lucht. Je ruikt ze eerder door de heerlijke vanille geur. De bloem verandert langzaam in een groene peul, die later zwart verkleurt en ovale boontjes bevat. Dit zijn de giftige zaden.

Bij oude Robinia bomen is de stam een ornament van grijzig vlechtwerk met diepe groeven en uit stekende lijsten. De wortels zijn vlezig en groeien tot boven de grond. Daarom is goed waterdoorlatende aarde een vereiste. Net zo nodig als een zonnige plek. Daar, waar het water makkelijk wegstroomt en waar ze de grond kunnen vasthouden, daar voelen de Robinia’s zich thuis. Een beetje beschutting vinden ze ook heel prettig omdat de broze takken snel kapot kunnen waaien.

Dit soort bomen kan je ook heel goed dicht bij huis planten. Ze lopen in het voorjaar pas laat uit, zodat ze geen licht tegen houden en in de zomer geven de fijne blaadjes een prettige schaduw.

Kijk goed rond en geniet van deze prachtige bomen.

De Robinia pseudoacacia, een bijzondere boom