De Donckse Velden zijn in 3 fasen aangelegd

Rondom het Huys ten Donck liggen als een groene schil relatief nieuwe recreatiegebieden. Het betreft het gebied tussen Slikkerveer en Bolnes, in totaal 45 hectares groot. Aan de zuid zijde begrenst door de Kievitsweg en aan de noord kant door de rivier.

Donckse velden

Het westelijk deel van de Donckse Velden, alwaar de foto is genomen, bij Bolnes is men in 2003 begonnen. Er liggen diverse wandelpaden om het gebied te verkennen. Er zijn bosstroken aangeplant en de wateren zijn hier en daar van natuurlijke oevers voorzien. Via wandelpaden kan men via het oude veenpark naar het in 2014 aangelegde nieuwste recreatiegebied lopen. Dit deel tussen de Plantenhal en de Donckselaan is een open gebied zodat men uitzicht houdt op het Donckse Bos.

De historische kern van het gebied is het park van Huys ten Donck. Het is een honderden jaar oud park. Dit kwetsbare terrein is alleen met wandelkaarten toegankelijk in tegenstelling tot de omliggende recreatiegebieden die vrij toegankelijk zijn.

Oostelijk deel van de Donckse Velden zijn in 2009 aangelegd. Vanaf Slikkerveer houdt men een blijvend uitzicht over de lage beplanting op de oude bomen van het Donckse Bos. Hier en daar zijn boomgroepen aangeplant. Wandelpaden ontsluiten het gebied en voeren over weiden en langs waterpartijen. Het zuidelijke deel heeft een aparte inrichting en kan bij extreme wolkbreuken extra water uit overstorten opvangen.

Ook is een wandeling langs de rivier en door het overbos van het Huys ten Donck mogelijk. Dit deel is vrij toegankelijk op wegen en paden. Hier kan men genieten van het unieke uitzicht op het water. Voor een bezoek aan het park van Het Huys ten Donck is echter wel een wandelkaart nodig.

Meer over de Donckse Velden: 
https://www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl/de-donckse-velden-zijn-in-3-fasen-aangelegd/

Oudste deel: Veenpark in de DonckseVelden

Buitenplaats Het Huys ten Donck

Zo komt u aan een wandelkaart voor het Donckse Bos