Boerenwoning

De Boerenwoning

Aart van Dragt

boerenwoningsneeuwDichtbij de bosrand in het parkbos staat een in 1808 gebouwde “Boerenwooning”. Dit modelhuisje is van een boerderijtype dat op de Zuid-Hollandse Eilanden veel voor kwam. Dit geheel op kindermaat ingerichte speelhuisje is gebouwd nadat drie kinderen van de bewoners de roodvonk, een besmettelijke en toen vaak dodelijke ziekte, hadden overleefd. Hun opgeluchte vader liet het huisje bouwen opdat de kinderen hier onder toezicht in een gezonde omgeving buiten konden spelen en aansterken.

Het huisje bestaat uit 1 kamer met een haard. Daarachter is een stal waarin een pony kan worden gestald. Ook is er nog een zolder. Het huis is nu verder leeg. Wat er nog aan meubels over is wordt op de zolder van het grote huis bewaard.

Jaren geleden zijn er filmopnames gemaakt. Daarbij werd het huisje als het hutje van de heks uit Hans en Grietje werd gepresenteerd. Het was bij die gelegenheid geheel met zgn. peperkoeken en suikerharten bedekt.

Het volgende verhaal vertelde de oude jonkheer: Hij leidde de pas geïnstalleerde raad rond in het park. Met het gezelschap van burgemeester en wethouders waarbij ook de commissaris van politie aanwezig was stond hij voor de “boerenwooning” om de geschiedenis van dit huisje te vertellen. Terwijl hij zijn verhaal deed, ging het luikje boven de deur open en een van het rumoer wakker geschrokken zwerver klom eruit. Deze had zo’n haast dat hij bijna de commissaris omver liep.

 

Zo komt u aan een wandelkaart voor het Donckse Bos