Bijen

Het leven rond een bijenkorf

Rob Horvath

In de zomer worden in de bijenkorf een of meerdere koninginnen geboren. Kort daarvoor heeft de oude koningin met een ongeveer de helft van het volk de korf verlaten en volgt in een zwerm de kwartiermakers die al een nieuwe nestgelegenheid hebben opgezocht. De uitgekomen koninginnen bevechten elkaar en sterkste blijft over en die begint dan aan de zogenaamde bruidsvlucht. Ze verlaat de korf, vliegt op tot duizelingwekkende hoogte en alle mannetjes uit de korf volgen haar. Diegene die haar het best kan volgen mag haar bevruchten ook dat heeft een reden. Deze sterke dar (mannetjes bij) zal voor een goed nakomelingenschap zorgen.

wilde-bijNa de bevruchting gaat de koningin terug naar haar korf en begin met eieren leggen. Soms wel 1500 per dag. Ze kan bevruchte en onbevruchte eitjes leggen. Uit de bevruchte eitjes komen de werkbijen (werksters) en uit de onbevruchte de mannetjes. Waar blijven al die bijen zult u denken. Welnu: na ongeveer zes weken noeste arbeid sterven de meeste. Werkbijen, en de opvolgers staan dus direct weer klaar. Als de darren niet meer nodig zijn worden ze de korf uitgejaagd waarna ze door kou en kilte omkomen. De pas uitgekomen werksters gaan eerst werken in de kraamkamers. Ze moeten de larven voeden, raten bouwen en voedsel opslaan. Daarna komen ze bij de bewakingsdienst. Ze verdedigen dan de ingang van de korf of kast tegen indringers en roofinsecten. Ga daarom nooit recht voor zo’n ingang staan. De bijen zullen je als een indringer, beschouwen en tot de aanval overgaan. De laatste taak in het leven van de werkbij is het verzamelen van honing en nectar, bouwstoffen dus voor de raten en voedsel voor het volk. Vooral de voedselvoorraad is belangrijk want als de winter aanbreekt blijven de laatste werkbijen met de koningin over, om in het nieuwe seizoen aan een nieuwe opbouw te beginnen.

De korf wordt in de winter warm gehouden door de werksters die door hun vleugels aldoor heen en weer te bewegen warmte maken, Om dat vol te houden hebben bijen in de winters dus veel voeding nodig. De bijenhouder oogst de honing uit de raten en voert de bijen daarna suikerwater. In de kast heeft de imker speciale raampjes opgehangen, d.w.z een speciaal framewerk),waarin de bijen hun raten bouwen.. Deze ramen worden door de imker uit de kast gehaald en in een speciale centrifuge rondgedraaid, waardoor de .honing er uitgeslingerd wordt. De imker noemt dit honing slingeren. De honing uit de slinger wordt in potjes gedaan en is klaar voor de verkoop.

U ziet er moet heel wat gebeuren voordat er honing thuis op tafel staat. En bekijk de bijen eens op uw gemak in eigen tuin of waar ze dan ook de bloemen bezoeken op zoek naar honing of stuifmeel. Zie ook hoe ze het stuifmeel verzamelen in de korfjes aan hun achterpoten en hoe behendig ze de honing (nectar) uit de bloemen zuigen.