Wandeling Ridderkerk Centrum

1. Blaak  2.Koningshof   3. Koningsplein

26 mei 2022 13.30 uur

Doe mee en test hoe groen het centrum van Ridderkerk is..

Hoe groen is het Ridderkerkse centrum? De gemeente Ridderkerk geeft aan, in de Groenvisie die in 2020 is vastgesteld, dat ze de ambitie heeft van Ridderkerk de groenste gemeente van eiland IJsselmonde te maken.  Hoe staat het er voor?

Het centrum van Ridderkerk is volgens de hittestresskaart de warmste wijk van Ridderkerk.
Het is een stenige omgeving, die snel opwarmt en lang warmte vasthoud. Gevoelige mensen lopen bij hoge temperaturen een gezondheidsrisico. Minder verharding en meer groen kan helpen. Door o.a. straten en pleinen te voorzien van bomen en groene gevels. Want bomen geven schaduw en groene plekken koelen door verdamping. Bijkomend voordeel, in een groene omgeving zitten de mensen beter in hun vel, ze komen vaker in beweging. Slechts 41 procent van de Ridderkerkers beweegt voldoende!

Volgens de op 7 november 2019 aangenomen motie moet groen als gelijkwaardige component meegenomen worden in de afweging van belangen. Wat zien we er van terug? Oude corporatiewoningen worden gesloopt, hierdoor gaan veel plekken voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen verloren. Door de hoge isolatie eisen van nieuwbouw woningen kunnen ze moeilijk een nieuwe plek vinden. Door neststenen en aangepaste dakpannen te plaatsen bij nieuwbouw  kan dit probleem worden opgelost. Het is nauwelijks kosten verhogend maar dit wordt nog weinig toegepast want  voor de gemeente Ridderkerk is dit geen eis voor afgifte van een bouwvergunning. 

Op wijkbijeenkomsten geven bewoners aan dat ze hun buurt als stenig ervaren, ze willen voldoende groen in hun woonomgeving. Het Europees Bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft de vuistregel 3-30-300 ontwikkeld waarmee je op eenvoudige wijze kunt testen of jouw omgeving wel groen genoeg is. Als eerste, heb je vanuit je huis zicht op minimaal drie niet al te kleine bomen?
Ten tweede, heeft de buurt minstens dertig procent bladerdek? Ten derde, is op maximaal 300 meter van de woning een robuuste groene ruimte aanwezig, die geschikt is voor recreatie, wandelen en sport? Of anders gezegd bevindt zich binnen 10 minuten lopen een parkachtige omgeving van minstens 2 voetbalvelden groot ? Als je alle drie hebt afgevinkt woon je wellicht in de groenste gemeente van eiland IJsselmonde!

Dit bespreken we op de wandelexcursie door het centrum van Ridderkerk die op donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag) is georganiseerd door Natuurvereniging Eiland IJsselmonde.
We verzamelen om 13.30 uur voor het gemeentehuis op het Koningsplein te Ridderkerk.
Gids is Aart van Dragt en de deelname is gratis.
Aanmelden kan via onderstaand contactformulier

    (verplicht)

    [recaptcha]

    Kerksingel