Wandeling door Lage en Hoge Bergse bos en ‘t Rottemeren gebied

Aart van Dragt

Een druilige maandagochtend in de herfstvakantie. Er even op uit voor een forse wandeling. Als ik mijn auto nabij Hilligersberg in het Lage Bergse bos parkeer, komt er net een bestelbusje van een hondenuitlaatservice aan. Op de parkeerplaats staat ook al zo’n fraai met honden bestickerd busje. De honden mogen gelijk los. Na een korte snuffelactie gaat de groep van zeven honden enthousiast zwaaiend met hun bepluimde staarten met de begeleidster dwars door het veld. Dat is wat anders dan een plichtmatig zondagmiddag rondje met hun eigenaar.

Achter het molenhuis van Piggelmee loop ik door een moerassig gebied. Het mos hangt druipend aan de vlieren. In dit weer is het hier erg sfeervol als je daarvoor in de stemming bent. Even later zie ik hondenuitlaatservice nummer drie waarvan ik een foto maak. Het valt mij op dat al die honden heel goed bij de begeleidster blijven. Het is duidelijk wie hier de regie voert.

Via het Lage naar het Hoge Bergse Bos, daar is een heuvel ontdaan van alle hoge populieren. Hier en daar is een nieuwe geplant maar overal komen populieren uit wortelopslag op. Benieuwd wat harder zal groeien en uiteindelijk zal zegevieren. Ook hier nog nabloei van een al verkleurende kornoelje.

Even verder is het recreatiegebied de Rottemeren. Ook daar een onttakeld molenhuis. Wel mooi wonen lijkt mij. Hier kun je beneden langs door het bos en langs het water. De uitspanning is helaas vandaag gesloten.

Bij het Bleiswijkse Verlaat besluit ik terug te lopen langs de Rotte. In het schemerige licht ontwaar ik een molen aan de overzijde van de plas. Ik besluit die ook op de foto te zetten.  Bij een kopie van de Magere brug steek ik de Rotte over. Het is een lange maar mooie wandeling langs de Rotte . Onder- weg hier en daar een glimp van hoe het landschap hier eeuwenlang heeft uitgezien. Uiteindelijk steek ik ter hoogte van de Vaandragerdreef de Rotte weer over en dan ben ik dicht bij de parkeerplaats waar ik mijn  auto heb staan.

Voor meer informatie over het Lage Bergse Bos, zie https://www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl/lage-bergse-bos/