Lage Bergse Bos

Popcorn in het Lage Bergse Bos

Aart van Dragt

In de winter ga ik voor een wandeling niet zo ver van huis. Net ten noorden van Hillegersberg ligt het 215 hectare grote recreatiegebied “Het Lage Bergse Bos”. Het is in begin van de jaren tachtig aangelegd. Je kunt er een flinke wandeling maken. Ik ben nog maar nauwelijks onderweg of zie aan de bosrand op een lage tak een buizerd zitten. Terwijl ik naderde keek ik om te zien of hij zou opvliegen. De buizerd keek naar mij om te zien of hij zou blijven zitten. Hij draaide met zijn hoofd zo dat hij mij kon blijven volgen. Jammer dat zo’n vogel je toch maar een verdacht individu vindt..

In het park valt mij een struik op. Hee, wat is dat? Het lijkt wel op een kardinaalsmuts. Na enig zoeken op internet kom ik tot de conclusie dat het inderdaad en kardinaalsmuts is en dat deze variëteit van  de kweker van de met prachtige naam Popcorn heeft gekregen.

Euonymus-hamiltonianus-popcorn

Nog wat later tijdens de wandeling; een wilg die wel heel brutaal de open ruimte in beslag neemt. Grote delen van het park ogen als een ruig natuurgebied. De wandeling slingert langs rietkragen, plassen en door een ruig bos met veel omgevallen bomen en vlierstruiken. Het vele dode en bemoste hout is hier en daar voorzien van paddenstoelen. Een bordje waarschuwt voor Schotse Hooglanders. Het bord waarschuwt ook om flinke afstand te houden en dus wie zich daaraan houdt zal moeten omlopen. Want de dieren liggen vlak naast het pad te herkauwen. Ik hoef er nog net niet overheen te stappen. Zo’n dier met gevaarlijke horens en een dot haar voor zijn ogen doet aan als een ruige bink met een gouden hart. Sommige ouders gaan blijkbaar af op hun uiterlijk als knuffeldier en laten het beest door hun kinderen aaien. Is dat de invloed van de kinderboerderij?

Als we verder lopen slingert ons pad zich als een crossbaan over heuveltjes en wankele planken bruggetjes. Het is een waar avontuur voor kinderen, maar we gaan verder. Want in de verte lonkt het Hoge Bergse bos en de Rottemeren. Ook behorende bij Recreatieschap Rottemeren. Want ook nabij de stad is genoeg te beleven.