Stinzenplanten

Het park van huis ten Donck, wit en geel en een klein beetje paars

htd-krokusHet park van de buitenplaats Het Huys ten Donck staat bekend om zijn stinzenplanten. Op het grasveld voor het huis bloeien borenkrokussen. Later gevolgd door narcissen. Op de bosbodem van het park steken in het begin van het jaar de spitse bladeren van de sneeuwklokjes al boven het gras uit, op de voet gevolgd door de gele bloemhoofdjes van de winterakonieten, die al strekkend de dorre boombladeren van zich afwerpen. Samen kleuren ze in het vroege voorjaar de bosbodem van het Engelse werk wit en geel, plaatselijk afgewisseld met de donkere toeven van de Italiaanse aronskelk die ook hier en daar massaal optreed.

sneeuwklokenwinterakoniet

Er staan meerdere soorten sneeuwklokjes in het bos! De gevulde sneeuwklokjes staan in kleine aantallen, ze vermenigvuldigen zich langzamer omdat ze geen zaad kunnen maken. De meeldraden funcktioneren zijn vergroeid en functioneren niet.  Vermeerdering gebeurd door bij bolletjes.

 

gevuldebosanemonen

Op de foto de bosanemoon (Anemone nemorosa), geen gewone bosanemoon maar een bijzondere variant. Het is een gekweekte vorm met gevulde bloemen. De meelraden zijn veranderd. De plant kan geen zaad maken maar alleen uitbreiden door de kruipende wortelstokken. Deze bosanemoon begint pas te bloeien nadat de wilde vorm bijna is uitgebloeid. De wilde vorm komt niet in het park voor. De gele bloemen op de achtergrond zijn de gulden boterbloemen (Ranunculus auricomus).

sleutelbloemenIn het grasveld nabij de Heerensloot spikkelt in april het bleke geel van de stengelloze sleutelbloem. Deze stinzenplanten komt ter plekke in grote aantallen voor. Op die zelfde plek is in de voorzomer de kleine valeriaan aan te treffen. Deze in Nederland vrij zeldzame plant profiteert van de beheersmaatregelen die het grasveld voedselarm houden. In de omgeving van de ruïne kleurt in het voorjaar het grasveld geel van de gulden boterbloem. Dit is ook een stinzenplant evenals de bosanemoon met gevulde bloemen die in de buurt staat. Deze bloeit wat later dan de gewone soort. In de bosrand is het hele jaar door de wintergroene kleine maagdenpalm aan te treffen. Langs de Langelaan aan de oostzijde van het park kan de wandelaar op een enkele plaats daslook en lieve vrouwebedstro zien. De grote groep adderwortel die aan de rand van het grasveld in de noord oosthoek van het park groeit is zeker het vermelden waard.

Zo komt u aan een wandelkaart voor het Donckse Bos.