Nachtvlindernacht in het NME Centrum “de Groene Draak” te Ridderkerk

Nachtvlindernacht in het NME Centrum “de Groene Draak” te Ridderkerk van 21.00-1.00 uur. Iedereen kan komen kijken.

Ontdek het nachtleven van het Reijerpark!
We starten om 21 uur met een vleermuizenexcursie o.l.v. Sander Elzerman door het Reijerpark. Verder is het de hele avond mogelijk om een kijkje te nemen bij de nachtvlinders die op het witte doek gaan zitten. Met een speciale opstelling van lampen en doeken worden de nachtvlinders naar het NME-centrum gelokt. Daar staan leden van de Natuurvereniging IJsselmonde klaar om op naam te brengen. Zo krijgt u een inkijkje in grote diversiteit aan soorten die het park rijk is. Kijk niet gek op als u na een avond nachtvlinderen meer dan 75 verschillende soorten gezien heeft.

Er zijn veel meer nachtvlinders dan dagvlinders. In Europa leven meer dan 10.000 soorten nachtvlinders. In Nederland komen circa 2.500 soorten voor. Veel soorten zijn sterk gespecialiseerd op bepaalde planten of biotopen. Hierdoor komen diverse soorten alleen voor in bepaalde regio’s van het land. De rupsen van de Lieveling hebben bijvoorbeeld een sterke voorkeur voor zuring en duizendknoop, terwijl de Kleine Groenuil alleen wilgen als waardplanten heeft. De Piramidevlinder is daarentegen niet zo kieskeurig. De rupsen van deze vlinder hebben verschillende soorten bomen en struiken als waardplant. Samen komen deze drie soorten allemaal voor in parken en tuinen. Kortom, door de specialisatie van sommige vlinders kunnen ze naast elkaar leven in hetzelfde biotoop.

Wanneer je verder inzoomt in het leven van de nachtvlinders dan merk je dat ze erg fascinerend zijn. Bovendien zijn de meeste soorten prachtig gekleurd, zoals de felgroene Appeltak en het roestbruin glanzende Roesje. Nachtvlinders zijn er ook in alle soorten en maten. De grootste soorten zijn die uit de familie van de pijlstaarten. Van joekels van vier tot zes centimeter gaat het hart van elke doorgewinterde (nacht)vlinderliefhebber sneller kloppen.

Meer lezen over het Reijerpark: https://www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl/reijerpark/