Kabouterboom

De dikste boom en het kleinste dorp van Nederland!

Aart van Dragt

 

Kabouterboom

Wie bij het gemeentehuis van Beek,  gelegen in het Rijk van Nijmegen,  de straat oversteekt komt uit bij het wassende meisje. Het beeld herinnert aan de tijd dat de  welgestelden van Nijmegen en omgeving hier hun was lieten doen. We volgen het kabbelende water stroomopwaarts de stuwwal op. Eerst rustig omhoog langs de beek maar zodra we via een bruggetje een hoge oeverwal oversteken, volg dan het eerste steile klimmetje van de dag. Gelukkig kunnen we gelijk uitblazen bij een picknickplaats. Vandaar hebben we uitzicht op de dikste boom van Nederland: De Kabouterboom.  Wie goed kijkt ziet een geel bord aan zijn voet. Daar staat vermeld dat de tamme kastanje hier al zo’n 475 jaar staat en een omtrek heeft van ongeveer 850 cm. Dat is in ons land nergens geëvenaard. Als we dichterbij zijn gekomen zien we dat de stam gedeeltelijk hol is. De jaren zijn de boom ook niet ongemerkt voorbij gegaan maar hij oogt nog zeer vitaal. Het is een formidabele reus die ons wellicht zal overleven..

Na dit natuurwonder met de nodige eerbied bekeken te hebben, lopen we verder omhoog. De bekroning van de  stevige klim is het uitzicht op de Elyzeese velden. Te midden van het bos, strekken golvende graslanden voor ons uit. Het is er heerlijk wandelen maar daarna gaat het verder omhoog uiteindelijk eindigen we op de plaats waar tweeduizend jaar geleden  het Romeinse tiende legioen was gelegerd.

Persingen

Onderweg hebben we  genoten van de vergezichten op de uiterwaarden. Het mooiste beeld was die van het dorpje Persingen. In de uitgestrekte uiterwaard staat een  fraaie oude kerk met enkele huizen er omheen. Ooit stonden er veel meer en was er zelfs een kasteel dat in de Tachtig jarige oorlog is verwoest. In 1809 is het wassende water door de dijk gebroken en heeft het dorp verzwolgen,  vele huizen zijn weggespoeld. Het water kwam tot de voet van de stuwwal. De huizen zijn nooit meer herbouwd. Het wordt nu het kleinste dorp van Nederland genoemd.

Toen de verwoesting plaats vond, was onze kabouterboom al 250 jaar oud. Als zo’n boom toch kon praten…