Hoogtepunten 2017 van vogelwaarnemingen op IJsselmonde

2017 was een memorabel jaar wat vogels betreft op IJsselmonde. Uiteindelijk werden maar liefst 220 verschillende soorten gezien of gehoord op het eiland, wat het hoogste aantal ooit is. Een belangrijke factor hierin is de nieuw ingerichte Crezéepolder, wat een ware magneet was voor zeldzame soorten. Met name steltlopers werden door dit gebied aangetrokken, wat naast hoge aantallen, ook zeldzame doortrekkers opleverde. In het voorjaar was een gestreepte strandloper, een Noord-Amerikaanse steltloper, wel het hoogtepunt, maar ook een steenloper, rosse grutto’s en kleine strandlopers waren goede soorten. In het najaar was een heuse rosse franjepoot de beste soort. Deze prachtige vogel broedt onder andere in Spitsbergen en trekt normaal over zee, maar deze belandde dus onze polder.

Andere soorten die opdoken in het najaar waren bijvoorbeeld nog twee steenlopers, veel zilverplevieren, krombekstrandlopers en een drieteenstrandloper. Veel van deze soorten trekken normaal gesproken langs de kust van en naar de broedgebieden, maar onder bepaalde weersomstandigheden willen ze nog weleens in het binnenland terechtkomen. De Crezéepolder bleek daarvoor dit afgelopen jaar dus een geschikt gebied te zijn.

 


Velduil in de Crezéepolder ©Laurens van der Padt

Naast steltlopers deden ook andere zeldzaamheden de polder aan, zoals de eerste Siberische boompieper, citroenkwikstaart en zwarte ibis voor IJsselmonde. Veel tellingen in het najaar, want de inspanning van de vogelaars is ook belangrijk, zorgde daarnaast ook nog voor veel overvliegende zeldzaamheden zoals rode wouwen, kraanvogels, een Europese kanarie en koereigers.

Maar IJsselmonde was ook in 2017 nog wel meer dan alleen de Crezéepolder. Zo dook in Rotterdam- Zuid nog een kleine burgemeester op, een meeuwensoort die op Groenland broedt. Op het Waaltje werd in februari een topper gezien en dezelfde maand vlogen ook verschillende zeearenden over het eiland.
Zo was er het hele jaar wel genoeg te beleven op IJsselmonde, van lammergier tot kleinst waterhoen,
en van broedende steltkluten tot een doortrekkende steppenkiekendief.

Uiteindelijk is dit nog maar een klein aantal soorten van het afgelopen jaar, maar een volledig jaarverslag is ook beschikbaar. Dit kunt u downloaden van onze website.