Hoe krijg je vlinders in de tuin?

Vlinders in de tuin, dat wil iedereen. Maar wat moet je doen om dat voor elkaar te krijgen?
Laten we voorop stellen:  welke vlinders er in uw tuin komen, ligt net zoveel aan de omgeving als aan uw tuin. Want de meeste vlinders leggen geen grote afstanden af.

Vlinders zelf komen op nectarplanten af, maar hebben voor hun voortplanting zgn. waardplanten nodig. Daarop zetten ze de eitjes af waaruit de rupsen komen. Dus ook deze zullen in de omgeving moeten groeien. Waardplanten groeien vaak al in de plantsoenen, zoals brandnetel, look zonder look, pinksterbloem, klimop, kardinaalsmuts, vuilboom, hulst en wegedoorn.

Bij de inrichting van de tuin kunt u wel rekening houden met de eisen die de vlinders stellen. Zo is van belang dat er voldoende zon in de tuin kan schijnen. Vlinders hebben de warmte nodig om op vliegtemperatuur te komen. Door struiken en planten van verschillende hoogte aan te planten creëert men beschutting die de vlinders op prijs stellen. Zorg voor een open toegang van de tuin, vlinders gebruiken die graag als aanvliegroute. En geef de  tuin voor eind februari geen winter schoonmaakbeurt want met het afval ruimt u ook poppen van rupsen op.

Welke vlinders kunt u in deze stedelijke omgeving te zien krijgen? Kleine vos, Dagpauwoog, Citroenvlinder, Klein en Groot koolwitje, Klein geaderd witje, Boomblauwtje, Zwartsprietdikkopje, Kleine vuurvlinder, Icarusblauwtje, Hooibeestje, Argusvlinder, Landkaartje en Gehakkelde aurelia. Een distelvlinder op uw vlinderstruik behoort ook tot de mogelijkheden.

Met de volgende planten kunt u ze in uw tuin lokken; Vlinderstruik, Verbena bonariensis, Beemdkroon, Damastbloem, Hemelsleutel (Sedum spectabile) Herfstaster (Aster frikartii,  Aster novi-belgii “Royal Ruby” of “Anneke”), Koninginnekruid, Lavendel, Muurbloem, enkelbloemige afrikaantjes, Marjolein, Tijm, Kattestaart, Kogeldistel, Kranssalie en Rode zonnehoed (Echinacea).
Hiernaast een Kleine Vos op een Rode Zonnehoed.

De vlinderstruik  is een onovertroffen vlindertrekker. Ze doet het goed op elke grond en kan zichzelf uitzaaien.  De buddleja Blue Chip doet dit niet. Voor wie geen blauwe of paarse bloemen wenst zijn er ook witte of lila bloemen. De paarse zijn echter de beste vlindertrekkers.

U ziet, er is keus genoeg om ook voor vlinders een aantrekkelijke tuin te creëren