Dordrecht plant 800 bomen voor 800-jarig bestaan

De gemeente Dordrecht viert in 2020 dat het 800 jaar stadsrechten heeft.
Voor die gelegenheid worden er 800 bomen in de stad geplant, verdeeld over vier projecten.

De gemeente geeft tachtig bomen gratis weg aan particulieren, er komt een ‘Kastanjearboretum’, er komen drie ‘Tiny Forests’ en er worden bomen geplant langs de N3.

Boom op kosten gemeente
De particulieren, aan wie tachtig gratis ‘Jubileumbomen’ worden weggegeven, kunnen zowel inwoners zijn als bedrijven, scholen of instellingen. Zowel de boom als het planten ervan zijn op kosten van de gemeente. Dus wie een gratis boom wil, kan zich aanmelden. Daarbij geldt ‘op is op’.

Prachttraktatie
De gemeente wijst er op dat Dordrecht een eiland is met veel natuur, bomen en groen. ‘Daar houden we van. We zijn er trots op en we koesteren het. Een boom op jouw terrein levert veel voordelen op. Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving. Ze nemen Co2 op en ademen zuurstof uit. Ze leveren schaduw, absorberen fijnstof en dempen geluid. Ze zorgen voor verkoeling in hete zomers en waterberging bij hevige regenval. En ze zorgen voor biodiversiteit. Kortom, een prachttraktatie van onze stad voor haar 800e verjaardag’, aldus de gemeente.

Boomsoorten
Belangstellenden kunnen kiezen uit twintig boomsoorten. Voor elke soort hebben is er een ‘boompaspoort’ beschikbaar met praktische informatie over het uiterlijk, de eigenschappen en de verzorging van de boom. Van de tachtig Jubileumbomen zijn er zestig ‘Stadsbomen’ en twintig ‘Toekomstbomen’. Stadsbomen zijn volgens de gemeente kleiner van omvang en daardoor geschikt voor kleinere tuinen. ‘Toekomstbomen zijn extra bijzondere bomen met een langere levensduur. Het streven is dat deze Toekomstbomen met hun langere levensduur ook tot volle wasdom mogen komen.’ De Toekomstbomen krijgen volgens de gemeente een bordje erbij, dat de bijzonderheid van de boom benadrukt. ‘Ook mag je de boom een naam geven, die we eveneens op het bordje vermelden.’   Bron: Gemeente Dordrecht