Klein en Groot Hoefblad

Planten met een verhaal:
Beide planten zijn aankondigers van het voorjaar.  Het Klein Hoefblad is meestal het eerst. Van deze twee heeft het Klein Hoefblad de kleinste bloemen en de kleinste bladeren. Niet dat daar al veel van te zien is want die bladeren ontwikkelen zich bij beide planten pas goed na de bloei.

Het opvallende geel van het Klein hoefblad is te vinden op wat verwaarloosde plaatsen,   een berm of oever waarin is gegraven of een tuintje waar geen onderhoud meer wordt gepleegd. Omdat de bloemen van het Klein hoefblad zo vroeg verschijnen zullen ze het vaak zonder bezoek van insecten moeten doen. Maar dat weerhoudt de plant er niet van volop zaden te produceren, (die geholpen door de wind zich verspreiden) ontkiemen op kale grond.   

De lila paarse bloemen van het Groot hoefblad zijn in grote groepen op diverse plaatsen in de grienden en  langs de slootkanten te zien.

Het is ook een plant met een bijzonder verhaal.
De lila bloemaren worden tijdens de bloeiperiode steeds langer en groeien steeds hoger. Pas als de plant bijna uitgebloeid is verschijnen de zeer grote bladeren die aan die van de rabarber doen denken. De bladeren beschikken over ontsmettende en wondhelende eigenschappen. Ze werden vroeger wel gebruikt om landbouwproducten als boter in te verpakken. Misschien is het een welkome tip: de bladeren kunnen ook worden gebruikt als paraplu bij een onverwachte regenbui.  

Zo goed als bijna alle bloemen zijn van de vrouwelijke plant. De mannelijke plant wordt zelden aangetroffen. Omdat er meestal in de omtrek geen mannelijke planten zijn te vinden komt er van bestuiving weinig terecht. Volgens een bron zijn er in ons land nog nooit zaden aangetroffen.

De plant vermeerdert zich door worteluitlopers.
Soms drijven stukjes wortel met de stroom mee en kan de plant zich elders vestigen. Verplaatsen van grond is een andere vaak voorkomende oorzaak waarom we de plant op een nieuwe groeiplaats aantreffen. Dit wetende is het nog verbazingwekkend op hoeveel plaatsen we deze plant kunnen aantreffen.

En dan nu de naam Hoefblad. Daarover valt te melden dat de bladvorm er als een hoef zou uitzien. Een andere bron meldt dat het blad van Klein hoefblad als vervanger van tabak werd gebruikt om zijn hoestdempende werking en daarom ‘hoestblad’ zou moeten heten. Een derde bron geeft de voorkeur aan ‘hoedblad’  i.v.m.  het gebruik als parasol of paraplu..