Zomerklokje

Zomerklokje wacht niet op de zomer

Aart van Dragt

Dit verhaal gaat over het voorkomen van zomerklokje Leucojum aestivum). De naam veronderstelt dat de plant in de zomer bloeit maar de bloeiperiode valt in april en mei.

Zomerklokje

Het is een bolgewas dat lijkt op wel groot uitgevallen sneeuwklokje. De witte klokjes bungelen aan een lange stengel boven de vier tot zes tot 40 cm lange smalle bladeren. De soort is kwetsbaar, de aantallen nemen nog steeds af. Het bijzondere is dat alle groeiplaatsen in het getijde gebied in onze directe omgeving te vinden zijn. Er zijn echter nog maar vier vindplaatsen:

Het Donckse griend is een onverwacht rijke groeiplaats van zomerklokjes. Aan de overzijde van de rivier staan ze in het Stormpoldervloedbos en langs de randen van de Zaag. Een Ook zijn er zomerklokjes te vinden in het buitendijkse deel van de Bakkerswaal. Maar de grootste groeiplaats is te vinden in het Klein Profijt en er staan ook enkele zomerklokjes in het naast gelegen Rhoonse grienden. In de Biesbosch groeien ze opvallend genoeg niet.

Hier en daar zijn ze ook binnendijks te vinden: Bij Kinderdijk in de Hoge Boezem van de Overwaard en de Nederwaard vinden we belangrijke groeiplaatsen. Verder bloeit ze in langs mondingen van de Utrechtse Vecht en de Linge. En dit jaar kwam ik een heel veld zomerklokjes tegen langs de Giessen in de omgeving van Hoornaar.

Sommige Ridderkerkers weten dat de plant ook in de Gorzen groeit. Dit betreft aanplant van de Leucojum aestivum ‘Gravetye Giant’, een cultivar die in 1924 door de Engelse tuinier William Robinson geselecteerd. Het is een sterkere cultivar, met een uitbundige bloei (tot acht bloemen per scherm), die in 2003 werd gekozen tot bloembol van het jaar. De opvallende plant wordt zo zeer gewaardeerd onlangs een man werd betrapt met het uitsteken van de zomerklokjes. Aangesproken op zijn onverantwoorde gedrag, protesteerde deze met de woorden ” het is toch maar van de gemeente” maar hij vertrok toch met een leeg krat op zijn fiets huiswaarts. Voor wie ze graag in zijn tuin wil hebben. De bollen zijn in de herfst gewoon te koop bij een goed geoutilleerd tuincentrum.