winter

Zomer en winter tegelijk!

Cornelis Fokker

Menig Nederland zal zijn wenkbrauwen fronsen bij het zien van deze titel. Dat het herfst zou zijn zal een gemiddelde Nederland met een blik door het raam wellicht wel geloven, maar winter.. En toch is het zo voor de echte larofielen (meeuwen(larus) liefhebbers), en dat al sinds eind juni.

kokmeeuw-800x511Sinds maart was de rust weer aardig teruggekeerd in de parken van de Nederlandse steden en dorpen. Ook in Rotterdam en H.I.Ambacht waren de kokmeeuwen met de noorderzon vertrokken om te broeden in het verre oosten of gewoon op het eiland Griend. De kleine mantelmeeuwen waren voor hen in de plaats gekomen wat ook geen rustige dieren waren, maar toch, ze zijn in ieder geval niet met honderden.

Op de Sophiapolder hebben van maart tot juli wel volop kokmeeuwen gezeten maar dit waren allen 2 kj’s, vogels die geboren zijn in 2013 en dus nog niet kunnen broeden. Aangezien op de Sophiapolder genoeg voedsel te vinden is hebben hier minstens zo’n 1500 kokmeeuwen overzomerd. Maar eind juni verschenen de ‘kokjes’ dus opeens weer in de parken en nu waren het ook de volwassen vogels en hun eerste jongen van dit jaar.  Vooral met hoog water wanneer ze niet op de Sophiapolder kunnen foerageren was het een drukte van belang in het Baxpark en werden mijn kruimeltjes met veel kabaal pgesnoept.

De eerste keer dat de kruimels van Bakkerij van der Waal op de stoep werden uitgestrooid leverde dat gelijk een geringde adult kokmeeuw op, eentje die als kuiken in 2010 was geringd nabij het Tjeukermeer in Friesland. Na dit exemplaar heb ik inmiddels nog 3 andere kokmeeuwen afgelezen in het parkje, waaronder een kokmeeuw die zich hier nu voor de derde winter op rij heeft laten zien en in de winter van 2006 in Arnhem is geringd, een Duitser en een Kroatische kokmeeuw (foto) die op het moment van schrijven (19-8-14) al minimaal 10 dagen aanwezig is.  Vooral deze laatste is natuurlijk een leuk exemplaar omdat hij al minimaal 1000 km vanaf de ringplaats zit en het pas de tweede kokmeeuw uit Kroatië is voor IJsselmonde.

Maar goed, de kokmeeuwen zijn weer terug maar de kleine mantelmeeuwen zitten er toch nog, zou je zeggen? Gedeeltelijk waar maar de eerste jonge kleine mantelmeeuw die uit het ei kropen in Moerdijk en elders in de havens van Rotterdam zitten momenteel alweer lekker in Poortugal net als vele adulten.

De kokmeeuwen zijn natuurlijk nog niet allemaal binnen maar dat zal binnen een paar weken voor het grootste gedeelte wel zo zijn, net als dat de kleine mantelmeeuwen dan zo goed als vertrokken zijn. En dan is het écht gedaan met de zomer.