Voorjaarskleuren

Voorjaarskleuren

Aart van Dragt

Na de hele winter tegen de kale bomen te hebben staan kijken, is het verbazingwekkend hoe snel in het voorjaar de natuur tot volle bloei lijkt te komen. Een jaarlijks terugkerende kleuren-explosie. Daar moet je bij zijn.

Elk jaar in de eind april stappen we in de auto en genieten we van al die prachtige kleurencombinaties. Daarvoor rijden we niet naar de Keukenhof, maar naar de polder de Alblasserwaard. Ons favoriete plekje is de verbindingsweg tussen Papendrecht en Noordeloos. Langs deze weg staan tientallen rijen populieren, elk van een andere variëteit. Zo’n rijtje klonen heeft precies de zelfde eigenschappen. Alle bomen van zo’n rijtje komen gelijktijdig in blad. Het “eerste” blad van deze “Canadese” populieren is prachtig brons kleurig. Pas na enkele dagen krijgen de bladeren hun lichte groene voorjaarstinten.
De rijtjes geven alle kleuren tussen brons en groen weer. Er tussen staan enkele rijtjes abelen, ook al een populierensoort. Deze steken met hun grijze stammen scherp af tegen al dit groen, maar nog mooier wordt het als de wind met hun zilveren bladeren speelt. Om dit kleurenspel te voltooien tonen de brede bermen plaatselijk helder geel door het koolzaad (op deze plekken hebben niet langgeleden grondwerkzaamheden plaats gevonden). Het koolzaad is hier en daar gemengd met het later zo fraai wit bloeiende fluitenkruid. Met het wortelloofachtige blad van het fluitenkruid zou je zo menig bloemstukje op willen sieren. Het is extra genieten deze tijd van het jaar.

Zo’n tocht zou dan ook veel langer mogen duren maar uiteindelijk moeten we toch naar de verjaardag van m’n schoonmoeder.