Vogels voeren

Hoe help je vogels de winter door

Ard Schaap  

 

De herfst gaat geleidelijk over in de winter. Aan alles kan je merken dat de natuur een verandering ondergaat. En in mijn liefde die ik heb voor de vogels in de tuin, heb ik de eerste vetbollen ook maar weer opgehangen. In de afgelopen winter was het soms een drukte van belang in mijn tuin van de verschillende vogels die afkwamen op de verschillende soorten voer die ik hun gaf.

Nu ga ik niet zeggen dat ik de wijsheid op dit gebied in pacht heb. Sterker nog de manier waarop ik het doe wordt ook alleen maar ingegeven door eigen ervaringen en een hoop informatie die op internet te vinden is.

Koolmees foto Jaap Nispeling

De klassieker die iedereen kent op dit gebied zijn de broodkruimels. Wees hier echter voorzichtig mee. In brood zit zout en dit is voor vogels niet goed. Maar op verschillende plaatsen wat broodkruimels neerleggen kan altijd. *De tweede klassieker zijn de vetbollen. Op veel plaatsen te verkrijgen en als je een beetje kijkt naar een beschut plekje waar je deze ophangt kan je de mooiste vogels hier zien. *De derde klassieker is vooral voor kinderen een leuke. Haal een zak ongezouten doppinda’s en rijg er mooie kettingen van. Hang deze op verschillende plaatsen in de tuin of balkon.

Deze drie kennen we eigenlijk allemaal. Maar ook (oud) fruit doet het goed bij de vogels. De volgende die ik wil noemen is rijst. Als u een gerecht kookt met rijst, kook dan een beetje rijst extra (ongezouten) U kunt dit dan apart laten afkoelen en dit voeren aan de vogels. Succes verzekerd.

Ik hoop dat u deze winter heel wat (bijzondere) vogels in uw tuin mag ontmoeten en wat ik echt leuk zal vinden is als u het voor elkaar krijgt een foto te maken en deze naar mij te sturen van de vogels die genieten van uw voer.