Verslag van team ‘Het Broedsel’

IJsselmonde Bigday 2-5-2020 00:00-21:00

Dit jaar doen Jeroen en ik (René) voor het eerst samen mee aan de Bigday. Waar we voorgaande jaren altijd met 3 of 4 man waren doen we dit jaar de corona proof variant. Omdat we met de auto gaan met de geldende maatregelen is het het meest verstandig om dit met zijn tweeën te doen. Nadat we op donderdag avond nog een korte voorbereidingsronde hadden gedaan (hier vonden we nog goede soorten als beflijster en tapuit), ging vrijdag op zaterdag het echte feest beginnen. We drinken samen een bakkie bij Jeroen en stappen om 5 voor 12 in de auto richting de Waalweg vanaf Heerjansdamse kant. Hier maken we hopelijk goede kans op Ransuil. Om exact 00:00uur draaien we de Waalweg op en de 1e soort schiet de sloot uit in de koplampen! Hoppa Wilde Eend! Je zou hem maar missen… 1 minuut later en 100 meter verder steekt dwars door het licht van de koplampen een Ransuil over richting de Wevershoek! Dat is een erg lekker begin! Verder dan een roepende Kievit komen we niet meer op de Waalweg en we besluiten naar de Wevershoek te gaan voor de Kerkuil. Die werkt goed mee, we horen hem van ver al gillen. Verder pikken we er o.a. Waterhoen, Krakeend, Grauwe Gans en Blauwe Reiger mee.

Nu snel daar richting de Devel. Raampjes open en langzaam rijden… De Blauwborsten die volop zingen midden in de nacht blijft toch een speciaal iets. Daarnaast zingen de Rietzanger, Kleine Karekiet en Snorren vrolijk mee. Stukje verder bij de Devel proberen we de Roerdomp, maar die geeft aan deze kant nog niet thuis. Wel begint er opeens een Nachtegaal te zingen vanaf de bossage, dat is leuk want die was naar wij wisten nog niet bekend. We rijden een stukje verder en komen onze 1e tegenstanders tegen op de fiets. Een paar flinke brullen richting elkaar, hoop gelach, en door! Aan de andere kant van het spoor zetten we de auto weer stil en stappen uit. Direct begint de Roerdomp te hoempen! Altijd lekker! Hoe langer je erop moet wachten hoe zenuwachtiger je toch wordt. Nu de Waterral nog… het lijkt een uur te duren voor die wil roepen, maar dat was achteraf gezien maar 5 minuten.

Het 1e uur zit erop en we staan op 16 soorten. Nu richting de grienden voor de Bosuil. Eerst even afslaan bij het Bouwdok. Daar treffen we, voordat we de sprinkhaanzanger horen, eerst nog 2 nachtbrakers aan die blijkbaar het bed te standaard vonden, maar ons toch ook weer niet verwacht hadden op dit tijdstip.

We rijden naar de Carnisse Griend en doen een kleine wandeling als we van ver een Bosuil horen zingen. Verder dan een Bergeend kwamen we niet meer dus op naar de volgende. Tafeleend en hopelijk Dodaars. Voor de laatste soort hadden we op de plek gehoopt maar niet gecheckt. Het begon goed met, in het licht van de zaklamp, een Tafeleend man en enkele minuten later horen we opeens de Dodaars! Da’s lekker meegenomen en dat om 01:50uur allemaal al.

Nadat we de jaarlijks terugkerende nachtelijke bezoekjes aan Ooievaar en Roek gedaan hebben, proberen we vast Zwarte Roodstaart in de Waalhaven. Dat gaat toch iets minder soepel dan gedacht maar na een klein half uur begint er om 03:00uur dan toch 1 te zingen. En dan hebben we eigenlijk alle nachtsoorten of de veraf soorten voor overdag al gehad. Dan maar even luisteren op de Crezeepolder. Groenpootruiter, Wintertaling en Tureluur horen we roepen en bij het licht van de maan zien we een Lepelaar foerageren, zo midden in de nacht is dat toch een mooi gezicht.

We besluiten richting Rhoon te rijden om daar een stukje in de Zegenpolder te lopen maar kunnen alleen Kleine Plevier bijschrijven. We besluiten om binnendoor de polder uit te rijden als een appje binnenkomt met Kwartel! Waar dan? Maps aan en.. Uhm 200meter rechtdoor Jeroen! 1 minuut later zijn we ter plaatse en zit de Kwartel gezellig te kwikmeditten. Goede vondst van Richard van Vugt, die uiteindelijk door elk team te twitchen was. We staan nog even met 2 andere teams (op afstand) gezellig te praten en gaan rond half 6 richting de Sophiapolder. Onderweg beginnen alle zangvogels zo ongeveer tegelijk met zingen en we schrijven 14 soorten in een kwartier erbij. De Sophiapolder checken we vanaf het Karweiveldje en de 1e grote meeuwen zien we wegvliegen vanaf deze slaapplek, we pikken er 1 Pontische tussenuit en wat Grote Mantels, helaas nog geen Geelpoot. Door naar de Crezeepolder in de hoop dat daar wat overvliegt en er leuke steltjes zitten. We hebben het geluk dat de Slechtvalk op de brug zit (aan de goede kant) en hebben foeragerend Kemphanen. Die, evenals de Grutto en Bontbekplevieren, achteraf niet voor elk team waren weggelegd.Ondertussen scherp de lucht in de gaten houdend met de hoop op Purperreiger die elk jaar weer een heel lastige soort blijkt te zijn. Terwijl ik met een rolletje wc-papier en buikpijn net voor ik de bosjes in duik nog 1x naar boven kijk en ja hoor daar vliegt er 1! Paar grote brullen van ons richting elkaar maakt duidelijk dat we allebei de Pur gezien hebben. Ook pakken we hier een Geelpootmeeuw mee. Paapje blijkt dus weg en die zullen we helaas de rest van de dag niet zien ook. Wel hebben we nog een jagende Sperwer en de 1e overvliegende groep Brandganzen.

We keren nog even terug naar de Sophiapolder om Steltlopers te checken en dat levert 2 Zwarte Ruiters op en een roepende Havik. Ook die is maar vast lekker om te hebben. We besluiten om richting Rhoon te rijden voor de gemelde Temmincks Strandloper via nogmaals de Devel en dat leverde dan weer de 1e Roodborsttapuit op. Ook de Ringmus laat zich zien als we binnendoor rijden richting de jachthaven van Rhoon. Bij de jachthaven proberen we vanaf de dijk de polder te overzien en zien erg ver de Temminck lopen, zover weg is toch niet hoe je hem wil zien eigenlijk… Tot Jeroen opeens een roepje dichtbij hoort en er nu opeens 3 Temmincks bijna naast ons lopen! Ook Witgat horen we nog roepen en de Gekraagde Roodstaart zit te zingen op de mast van een bootje in de haven. We pakken Matkop en Groene Specht in de Johannapolder waar we hoopten op Grote Lijster maar die wil echt niks van zich laten horen of zien. We schuilen even voor de regen onder de bomen en zien dat het nog voor 11 uur is en we nu op een score staan van 101 soorten. Dat gaat lekker alleen zal het vanaf nu sprokkelen worden met nog maar een paar zekerheidjes. Dat wordt met nog 10 uur vogelen te gaan nog wel een klus om de ogen open te houden, zeker omdat we beide niet geslapen hebben vooraf.

Eerst de Beflijster dan maar proberen, na 3x heen en weer rijden en een tijd zoeken in omliggende akkers en weilanden zien we hem eindelijk toch opvliegen uit de bekende tuin! Nu door naar de plek waar hopelijk de Vuurgoudhaan nog wil zingen. In ieder geval pakken we daar de 1e Koekoek van de dag, maar daar kwamen we toch niet helemaal voor… Na wat rondlopen en zoeken begint de Vugo dan toch te zingen! Gelukkig, want dit is wel een goede soort om te hebben en zal ook niet door alle teams gezien/gehoord worden.

Volgende stop is Klein Profijt. Hier hopen we op de Appelvink die we 2 weken ervoor nog gezien hadden daar. Een verrassing zit aan het begin van het gebied en dat is de Grauwe Vliegenvanger op zo ongeveer dezelfde plek als waar we hem, als enige team, vorig jaar met de Bigday vonden, wat nu achteraf weer het geval bleek te zijn. Stukje verder zitten Tuinfluiters te zingen. We besluiten het gebied rond te lopen in de hoop op de Appelvinken. Na een dik half uur rondbanjeren zijn we het goed zat als we niks horen of zien. Dat hoort er helaas allemaal bij… We moeten nog Braamsluiper he, owja dat is waar ook. Lijkt heel makkelijk maar je kan hem ook missen weten mensen uit ervaring. We hadden al wat plekken geprobeerd maar daar was geen gehoor te vinden dus nu op naar Poortugaal. Ook daar niks… Tot we 300 meter verder zijn en opeens een volop zingende hebben! En dan door naar het Ruigeplaatbos waar een Boomklevers nest en Goudhaan zitten. Goudhaan zit volop te zingen en we horen zelfs onze 2e Vuurgoudhaan! De Boomklever laat even op zich wachten maar daarna toch ook te horen gelukkig. Bij de Gaatkensplas zit een nestje Rouwkwikstaart en als we eraan komen dan staat het Team met Sander, André en Hans ook te zoeken. Helaas is er niks te vinden en besluiten we met elkaar en stukje verder te lopen om ons geluk daar te beproeven. Ook daar is geen kwik te vinden. Wij lopen terug richting de auto en het andere team verdwijnt de andere kant op per fiets. Nog even proberen op de vorige plek hoor, wie weet zit die er. En ja hoor, daar loopt de Rouwkwik! Hij loopt even vrij en voor er een plaatje gemaakt kan worden, verdwijnt hij onder de vlonder en laat zich niet meer zien of vinden. Ijsvogel horen we gelukkig bij het Waaltje en Tapuit moeten we onze plek van donderdagavond voor aanslepen, maar ook dat lukt gelukkig. Nu de Boomvalk zoeken. We hangen wat rond bij de plek waar die regelmatig in de bomen gezien wordt en besluiten daar maar een rondje te lopen. Na een minuut of 20 komt hij mooi achter de bomen langs recht over ons heen gevlogen.

Nu begint de vermoeidheid toch wel toe te slaan. Jeroen besluit om bij vrienden die 2 straten verderop wonen de wc te gaan bevuilen en zelfs dan krijgen we nog een bak koffie aangeboden. We zitten daar een half uurtje in de tuin en na de koffie zijn we weer behoorlijk fit! We zien op waarneming melding van Appelvink in Bos Valckesteijn, 12 minuten rijden en we zijn er. Deze ging wel heel makkelijk! Hij zit hoog in de bomen naast het pad vrij constant te roepen. Nu door naar het Waalbos. Daar zien we Regenwulp gelukkig, die elke groep toch overvliegend bleek te hebben (voordeel van fietsen). Ook vliegt gelukkig nog een Watersnip op.

En nu de laatste 2 uur doorkomen. We proberen vanaf de Sophiapolder nog Steltlopers of Zwartkopmeeuwen te ontdekken. De laatste laten zich na een half uurtje goed horen en vliegen recht over ons heen. Dit blijkt, om 19:25, de laatste soort te zijn van de dag. We gaan het laatste uur op de Crezee nog Engelse en Noordse Kwikstaarten zoeken maar die weigeren mee te werken. Zo wordt het 21:00 uur en sluiten we af met een hele fraaie score van 117 soorten! Het blijkt al snel nadat de scores in de groepsapp doorgegeven worden dat dat ruim genoeg is voor de overwinning! Na 2x een 2e plek en eenmaal een gedeelde 1e plek hebben we nu toch echt de winst te pakken!