Schoonoord

Denkt u elk groen plekje al te weten in de eigen omgeving? Maar bent u ooit in het park Schoonoord geweest? Het parkje ligt bijna in de schaduw van de Euromast verborgen.

Trouwpaartjes en lunchende kantoorbediendes hebben het wel ontdekt, maar voor vele Rotterdammers is het onbekend gebied. Want verborgen achter een monumentaal toegangshek aan de Kievitslaan bevindt zich het parkje Schoonoord.

Het park ligt in de kleinste polder van ons land; de Muizenpolder. Schoonoord is veel minder bekend als het ernaast gelegen Park aan de Westzeedijk bij de Euromast. Eenmaal het hek gepasseerd, betreedt de bezoeker een tuin met een zeer eigen karakter. Het geheel doet denken aan een oud landgoed. Dat klopt ook wel een beetje, want de 1.2 ha. grote tuin behoorde vroeger bij het buitenverblijf van de bankiersfamilie Mees. Het parkje is al zo’n driehonderd jaar oud. Verschillende monumentale bomen getuigen van deze lange historie. Onder deze eeuwenoude bomen, als de prachtige ceders afkomstig uit Libanon klatert een watervalletje. Er scharrelt een toompje kippen rond, met een trotse haan. Daar bevindt zich ook een stenen Japanse tuinlantaren. Eens een geschenk van Rotterdams zusterstad Kobe in Japan. Op een bankje kunt u genieten van de rust die hier heerst. Een oase in een wereldstad! Wie rond speurt ontdekt misschien het monument dat herinnert aan een lid van de familie Mees of ziet dat in de dienstwoning op 2 meter een steen is ingemetseld die de hoogte aangeeft dat het water in februari 1953 bereikte. De Westzeedijk is niet voor niets een echte zeedijk en eigenlijk ligt dit gebied buitendijks!

Maar het meest bijzondere is de uitbundige plantentuin. Een samenspel van wilde en gecultiveerde planten zorgt van het voorjaar tot de late herfst voor een bloemenweelde. Te midden van een overvloed van zevenblad blijken de planten en struiken elk jaar weer geweldig te bloeien. Zoekt u nog enige ijzersterke soorten voor uw eigen tuin dan kunt u hier ideeën opdoen. De tuin is open op zaterdag, zondag en feestdagen van 11.30 tot 16.00 uur. Op alle andere dagen van 08.00 tot 16.00 uur.