Robinia pseudoacacia.

De Robinia pseudoacacia, een bijzondere boom

Riet van de Water

De Robinia is een populaire boom met elegant geveerd blad. De blaadjes zijn fris sappig geel/groen en eirond.
Pas in juni komen de zoet-geurende bloemen in dichte trossen uit. De bloemen lijken op die van de Goudenregen maar zijn wit.
Er is ook een variant, die veel in parken wordt geplant met zacht-paarse bloemen.
De boom is van oorsprong uit de VS.

Het hout van de Robinia is erg duurzaam, sterk en taai met prachtig diep goudbruin kernhout. De nerf vertoont een mooi patroon. Het is zeer geschikt voor buitengebruik, zoals palen en hekwerk, maar ook voor fijne meubels. De bomen hebben zelden een mooie rechte stam en ook de takken zijn erg kronkelig. Dit geeft een schilderachtig silhouet, maar geen lange rechte planken Het wordt wel aanbevolen waar mogelijk te gebruiken i.p.v. tropisch hardhout.

De bast heeft diepe groeven en aan de twijgen zitten korte stevige doorns, waaraan de boom gemakkelijk te herkennen is. De pseudo- of schijn- of onechte acacia heeft net zulke doorns als de echte doornacacia in de Arabische woestijn. De doorns staan in paren aan weerszijde van elk geveerd blad (een geveerd blad bestaat uit een steel waaraan een aantal blaadjes twee aan twee tegenover elkaar staan met soms een aan de top wat gezamenlijk een blad vormt, bij de Robinia bestaat een blad uit een oneven aantal eivormige blaadjes).

Evenals veel andere bomen uit de familie van de Vlinderbloemigen bezit hij een speciale eigenschap, die de vruchtbaarheid van de bodem verbetert. De wortels hebben n.l. knobbel die d.m.v. bacteriën vrije stikstof in de grond brengen. Hierdoor worden in de bodem met de daarin reeds aanwezige stoffen nitraten en proteïnen gevormd, welke nodig zijn voor plantengroei. De Robinia’s zijn dus zeer geschikt als eerste beplanting van onvruchtbare grond.

Herken jij een Robinia?