Agenda 30 mei: Respect voor de natuur

Een bezoek aan de bijzondere tuin van Andre Koenegras.

Verzamelen 19.00 uur bij het bruggetje aan de van Leeuwenhoekstraat 1.
Aanmelden adragt@chello.nl.

Lees hieronder meer over deze tuin:
Voedsel verbouwen met respect voor de natuur.

 

In een overhoekje van de polder Het Zand in Ridderkerk kocht Andre Koenegras twee jaar geleden een perceel van 500 m2 grond en toverde het om tot wat moet worden een voedselbos. Andre huldigt het principe van permacultuur. Wat neer komt om voedsel te verbouwen in een goede samenwerking met de natuur. Er is in zijn tuin ook ruimte voor andere levende organismen. In de tuin van Andre is plaats voor kast met honingbijen, een nestplaats voor een egel, maar ook de worm en de slak worden verwelkomd. Andre heeft met kennis van zaken een groot assortiment van houtige gewassen aangeplant. Daarna laat hij zoveel mogelijk de natuur met rust.

 

Een opsomming wat op dit beperkte oppervlak zoal staat: eik, fladderiep, vuilboom, wollige sneeuwbal, taxus, jeneverbes, meidoorn, krentenboom, sleedoorn, gaspeldoorn, duindoorn, wegedoorn, kweepeer,  meelbes, lijsterbes, appelbes, sneeuwbes, ribes, zuurbes, aalbes, kruisbes, gojibes, jostabes, druif, moerbei,  sierappel, kroospruim, pruim, peer, appel, toverhazelaar, kardinaalsmuts, kamperfoelie, vlinderstruik, boerenjasmijn, sering, Gelderse roos, hondsroos, apothekersroos, monnikspeper, cranberrie, aardbei, braam, framboos, munt, walnoot, pecannoot,  pistachenoot, amandel en hazelaar.

Een van z’n hazelaars is geënt met een schimmel die truffels produceert. Een experiment zoals er zoveel in zijn tuin gebeuren. Een bijenkast staat onder een ijzeren piramide. Volgens de bijenhoudster worden de bijen daar rustiger van. Hoewel de meeste planten nog jong zijn wordt er al volop geoogst; appels, peren en noten. De schrijver dezes gaat dan ook met een zakje walnoten naar huis.

Wie meer informatie wil of wie een kijkje wil nemen  kan contact opnemen met Andre: koenda@hotmail.com.

 

Tekst en foto: Aart van Dragt