Praat eens met planten

Riet van de Water

Ook de planten hebben en eigen mening, zoals blijkt uit het onderstaande verslag.

VERTEL ME HET NUT VAN REKENEN EN IK BEGIN ER VANDAAG NOG AAN, ZEGT PADVINDERTJE AGRIMONIE.

Foto Pethan: Agrimonie

Hij heeft wat gele bloempjes, maar je komt nooit aan tellen toe, omdat als je de ene telt, de andere al is uitgebloeid en de volgende reeds begint. Hij heeft het doorlopend druk met knopjes maken, bloeien, vruchtjes uit hun kraagjes laten steken en klitjes laten vallen.
Het is een bezig baasje, zoals het een goed Padvindertje betaamt en daarom behoort hij ook bij de energieke, bezige mensen, die echter de voorkeur geven aan intellectueel werk boven grof handwerk. Tenslotte is een Padvindertje geen welp meer. Er zijn rangen en standen.

Wel, mens die zo graag oplossingen zoekt voor problemen, kijk maar eens goed naar dit aristocratische kereltje, dat beslist innerlijke beschaving heeft en zeker niet houdt van kruiperigheid. Hij houdt van een positie, een plaatsje waar hij opvalt, nu ja, niet zo overdreven als de Toorts, maar toch….

Ja, ja, mens als je zijn thee eens dronk tegen nieraandoeningen? En de mens die van huis uit niet al te sterk is, waarom niet elke dag een kopje Agrimonie? Vind je zijn kleur niet mooi, echt “redelijk ” geel, niet vals, maar ook niet gespeend van eerlijke logica en bemiddelingskracht. Net iets voor jou.

Een dik mens, die zich zo ergert aan zijn eigen figuur; elke dag een half kopje Agrimonie-thee, of een eetlepel tinktuur in een kopje warm water. Volhouden dat recept Een maand is voldoende om resultaat te zien. Ja mens, een beetje redelijk verstand is echt wel goed, net als een beetje zelfrespect.

Suikerziekte kan ook ontstaan door ergernissen. In dat geval, roep Padvindertje Agrimonie, hij staat te trappelen om zijn goede daad te verrichten. En niet één dagje of twee daagjes met dat Padvindertje in zee gaan, maar minstens drie weken, dag in, dag uit. Daarna kun je hem pas beoordelen.

Een plant kan een vriend worden, net als een dier, vergeet dat niet, mensenvrienden vind men moeilijker.