Pissebedden

door Cornelis Fokker
In de winter is het altijd nauwelijks voor te stellen: bladeren aan de bomen. Nu is het bijna weer zover, want overal ontspruit het loof en hier en zijn de eerste heggen en bomen weer langzaam groen geworden. De hogere temperaturen en langere dagen zijn een impuls voor planten en bomen om te groeien. Nieuwe bladeren zijn weer volop in de maakt. De bodem van parken kleurt weer groen en de eerste bloemen bloeien weer. Het bruine blad dat afgelopen herfst was gevallen is nagenoeg weer verdwenen; de natuur heeft zijn werk gedaan.

Belangrijke opruimers in dit proces zijn pissebedden. Daar kwam ik van de week weer achter, toen ik thuis een flinke groep van deze beestjes tegen kwam. Onder wat zakken waren ze samengekropen. Dat doen ze omdat pissebedden in vochtige omstandigheden moeten leven, om uitdrogen te voorkomen. Onder stenen en andere objecten blijft het vaak vochtig, wat cruciaal is voor ze. Toen ik de groep aantrof, zag ik ook de nodige bladeren daar liggen. Deze bleken daarheen gesleept te zijn door deze opruimende beestjes. Het voedsel van pissebedden bestaat namelijk uit dood plantenmateriaal en de meeste bladeren die er lagen waren al voor een groot gedeelte opgegeten. Ze doen wat dat betreft het grove werk in de vertering van bladeren, waarin ze het blad stukken en stukken kleiner maken.

Als de pissebedden vervolgens de uitwerpselen na een maaltijd bladeren uitscheiden, weten schimmels en bacteriën daar weer raad mee. Deze onmisbare organismen kunnen dit nog weer verder afbreken zodat stoffen weer beschikbaar worden voor planten. Regenwormen trekken vervolgens de resten van de bladeren de grond in waar ze dat opeten. De pissebedden en de rest van de ‘opruimdienst’ leveren met hun werk de basis van het nieuwe leven, want hun poep levert uiteindelijk weer vele voedingsstoffen in de bodem op. Het blad op de grond is daarmee een belangrijke meststof voor de natuur. Laat dat dus altijd zoveel mogelijk liggen! Nuttige opruimers als pissebedden, regenwormen en schimmels weten daar wel raad mee!