Piramide

Is de piramide van Huys ten Donck teruggevonden?

piramideEen bijzonder element in het park van Huys ten Donck was een piramide. Helaas weten we niet hoe  de piramide er uitzag. Er is geen afbeelding van de piramide bewaard gebleven. Uit dagboek aantekeningen weten we dat de piramide in de tweede helft van de 19 eeuw  een populaire bestemming was voor een avondwandeling door het park. Een rond wandeling was toen nog niet mogelijk. De piramide was een eindpunt waarna men de zelfde route terug moest nemen. Pas in 1792 kwam daar verandering in en werd de huidige rondwandeling aangelegd.

Er is wel kaartmateriaal waar de piramide op staat afgebeeld.  De hierboven afgedrukte afbeelding komt van een kaart van 1781. De schets van 1785 geeft ook nog een zichtas weer. De plaats waar de piramide stond  is de zuid-oosthoek van het landgoed.  Op de plek waar de Blaakwetering het landgoed binnenkomt, is nu nog een heuvel in het terrein te zien.

In 1792 heeft er een grote ingreep plaats gevonden. Ten noorden van de piramide werd de Grote vijver in het ‘Nieuwe Werk’ gegraven.  Mogelijk is daarbij de piramide verplaatst. In 1806 werd de piramide voor het laatst vermeld. De eerste (waarschijnlijke) melding dateert van 1674.

piramide2Recent onderzoek (zie internet Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN))  met een nieuwe techniek,  een soort grondradar, heeft aangetoond dat er nog resten, of althans een afdruk van wat de fundamenten van de piramide kunnen zijn geweest, in de ondergrond aanwezig zijn.

Bron: http://www.historicalgardensblog.com/tags-overview/pyramide

Zo komt u aan een wandelkaart voor het Donckse Bos