Park de Twee Heuvels

Park de Twee Heuvels 

dsc02881Dit ca. 50 ha. grote wijkpark in de Rotterdamse wijk IJsselmonde ademt de sfeer van een oud landgoed maar is aangelegd in 1971. De inrichting van het park is zeer gevarieerd: bosjes, grasvelden met aardige boomgroepen en singels die door het park slingeren.  De stukjes bos aan de randen doen het park groter lijken.  Slingerende wandelpaden voeren de wandelaar naar alle mogelijke hoeken van het park. Misschien komt de wandelaar vanzelf tot de ontdekking waarom het park “De Twee Heuvels” heet.

Verbazingwekkend is het uitzicht vanaf de hoogste heuvel. Boomgroepen aan de horizon doen vermoeden dat het park zich eindeloos  uitstrekt. Een fraai staaltje gezichtsbedrog.  De andere heuvel die in de nabijheid ligt, is met bomen begroeid en hoewel er paadjes lopen is deze wat moeilijker te vinden.  (Onder deze heuvels ligt het puin van oude boerderijen die plaats moesten maken voor de aanleg van het park.)

Zoals ook op landgoederen gebeurde zijn op opvallende plaatsen veel bijzondere bomen geplant. Voor grote boomgroepen zijn vaak meer gewone soorten gebruikt. De bijzondere bomen komen uit alle delen van de wereld die een gelijksoortig klimaat hebben dan de onze. Bij de vijver staat een watercypres, een soort die pas in 1941 in China ontdekt is. Vlak bij de sporthal staat de als een paardenkastanje bloeiende Zuidamerikaanse boom de Catalpa. (Om de op lange peulen lijkende vruchten wordt hij in Amsterdam palingboom genoemd.) Elders in het park staat een Amberboom, met nog enkele bladjes die mooi afsteken tegen de grillige stam. Bij het kneuzen van het blad komt een heerlijk ruikende balsemgeur vrij.

Maar ook meer oorspronkelijke natuur is te zien.  Sommige minder intensief gebruikte grasvelden worden twee keer per jaar gemaaid om andere planten een kans te geven. Op verschillende plekken in  het park hebben de planten langs de oever zich fraai kunnen ontwikkelen.

I