Kasteelbos van Rhoon

Kasteelbos van Rhoon

Niels Godijn         

Het Kasteel van Rhoon is gebouwd in 1432 en nog altijd in goede staat. Het huidige kasteel is de opvolger uit de zestiende eeuw van een kasteel wat in 1421 verloren is gegaan door de Sint-Elizabethsvloed. De Molendijk brak toen door, waar het wiel (zo noemt met een water wat is ontstaan na een dijkdoorbraak) achterin het bos nog altijd stille getuige van is. Het bos achter het kasteel is een klein en oud. Het bos is goed ontwikkeld en toont overeenkomsten met bijvoorbeeld het Donckse Bos in Ridderkerk.

De entree tot het bos leidt langs het kasteel en de kasteelgracht, geflankeerd door enorme kastanjebomen. Hier bevindt zich een kleine , maar standvastige groeiplaats van de zeldzame parasiet Klimopbremraap. Op de grachtmuren groeit lokaal Muurvaren.

Door het bos lopen een aantal onverharde paden. In het bos kun je holenbroeders zoals de Grote bonte specht en de Halsbandparkiet tegenkomen, met een beetje geluk zelfs Boomklever. Via de bospaden kan de achterzijde van het bos worden bereikt. Hier bevindt zich het wiel en tevens twee kleine wilgengriendjes. Op het wiel zitten geregeld eenden zoals Krakeend en Wintertaling.

De Kasteelgaarde wordt gewaardeerd om haar bodemflora. Grote delen van de bosbodem worden in het voorjaar bedekt door Sneeuwklokjes, later in het jaar afgewisseld door bosplanten van rijke, ontwikkelde bodems zoals Gulden boterbloem, Bosandoorn, Groot heksenkruid en Bosgierstgras. Tevens is het bos de enige bekende vliegplaats van de Eikenpage. De soort laat zich moeilijk zien want vliegt meestal in de boomtoppen. De tuin annex boomgaard is zeker ook de moeite waard ook de moeite van het bekijken waard. Het is zeker een aanrader om even door te lopen.        

Wandeling door Kasteelbos van Rhoon en bos Valckesteyn afstand 7 km: