Slakken

Iedereen kent slakken, maar hoeveel weten we van slakken af?

Rob Horvath

Wijngaardslak

Meestal is dat niet veel. Slakken zijn namelijk actief als wij binnenshuis zijn; in de avond en nachts en bij voorkeur als het regent. Als het geregend heeft zijn er veel slakken in de tuin te vinden.

Huisjesslakken hebben kalk nodig om hun huis van te maken. In kalkarme gebieden zullen we vaker naaktslakken aantreffen. Met name de naaktslakken kunnen erg lastig zijn. Bij koel en vochtig weer komen ze uit hun schuilplaats vandaan. Meestal vinden ze die in strooisel of een stuk rottend hout en als het droog is kruipen ze soms wel tot een meter diep in de bodem weg.

Slakken hebben een functie in de natuur, ze eten afstervende plantendelen weg en zetten die stoffen om tot eenvoudiger stoffen die verder in de kringloop de planten weer ten goede komt. Ook eten ze maar wat graag de blaadjes van de jonge (sla)plantjes. Dat komt omdat wij de bittere stoffen er uit hebben gekweekt, waar een wilde plant de slakkenvraat mee tegen gaat.

Gelukkig zijn er veel vogels (o.a. eenden) die graag slakken eten en ook egels, muizen, kikkers en padden zijn er niet vies van.
En de mens? In Frankrijk is de wijngaardslak een lekkernij maar in Nederland is het een beschermde diersoort.

Slakken zijn weekdieren. Let eens op het slijmspoor dat de slakken achterlaten. Door het slijm kunnen ze ook omhoog of om laag kruipen zonder te vallen. Slakken lopen op een spoor van slijm en hebben geen direct contact met de grond. Brandnetelharen en stekels doen ze niets..

Als het warm en droog wordt klimmen huisjesslakken vaak aan een stengel omhoog en sluiten de mantelholte met een vlies van snel hard wordend slijm af om uitdroging te voorkomen. Slechts via een kleine ademopening hebben ze contact met de buitenlucht.

Huisjesslakken zijn er vaak in verschillende kleuren en tekening. Er zijn verschillende soorten. In tegenstelling tot naaktslakken die meer op de grond leven kunnen we huisjesslakken vaker aan de onderkant van grote plantenbladeren en in struiken vinden.

Gemiddeld leven ze 2 a 3 jaar maar een slak kan wel 7 jaar oud worden. Een naaktslak is voor een vogel eenvoudig te verorberen maar een huisjesslak verstopt zich in zijn huis. Een lijster heeft daar een oplossing voor. Op een platte steen of op het asfalt hamert een lijster het slakkenhuis stuk en peuzelt de inhoud op. Wie oplet ziet vast wel eens zo’n lijster smidse.