Rode beuk

Een rode beuk geeft status

Aart van Dragt

Tussen al het jonge bomengroen aan de Ringdijk te Slikkerveer torent hier en daar de koperrode kruin van een rode beuk fier boven zijn omgeving uit. De rode beuk is meer fitaal en wordt groter dan een gewone beuk, en die behoort al tot categorie XL. De rode is dus van de overtreffende trap.

De eerste rode beuken zijn tussen 1680 en 1740 in de Alpen aangetroffen. Het is een natuurlijke variëteit van de gewone groenbladige beuk. Boomkwekers hebben geprobeerd uit het zaad van de rode beuk nakomelingen op te kweken. Slechts uit èèn van de tienduizend beukennootjes ontsproot een roodbladige beuk. Later is er wat veranderd. Nu wordt gemeld dat uit èèn van de duizend zaadjes weer een rode beuk opkomt.

Zo’n zeldzame boom werd zeer gewild. Vermogenden zoals kasteelheren lieten er enkelen in hun parken planten. Later gingen kwekers een takje van een rode beuk op een onderstam van een gewone beuk enten. Daarna werd de boom vaker gezien. Bij de hoge rode beuk in het park van Huys ten Donck zien we dat aan de wortelopslag rode blaadjes verschijnen. Dit is dus een originele rode beuk.

Notabelen die het zich konden permitteren wilden ook zo’n prachtige boom in het grind voor het huis. Een hele mooie boom zag ik in Rijsoord in de tuin aan de Rijksstraatweg 133. De boom staat vrij dicht op het huis en geeft veel schaduw. Dat zal niet iedereen bevallen. Maar dit zal hier geen probleem zijn. Want op het toegangshek zag ik de naam van het huis.
Het heet “Weltevreden”.