Otters

Riet van de Water

Wat een schatjes om te zien. Je zou ze zo willen aaien. Met zijn zachte kop en onvermoeibare zin om te spelen lijkt het een heerlijk knuffeldier.
Het is een schuw dier dat vooral in de nacht actief is. Dankzij fok- en herintroductie programma’s is ze voor uitsterven behoed.Als het mannetje een vrouwtje ontmoet, zijn ze het hele jaar paringsbereid. De blinde jongen (meestal 2 – 3 stuks) worden in een hol onder de grond, dichtbij het water, geboren en zijn dan zes weken volkomen hulpeloos. Ze worden dan gevoed met moedermelk. Daarna leert de moeder haar jongen zwemmen. Dan duurt het toch nog zes à zeven maanden voordat ze zelfstandig op stap kunnen. Volledig zelfstandig zijn ze pas met twaalf maanden.

Hoe weet je een otter te vinden?
Hij maakt sporen op de oevers in het drassige gebied. Zijn pootafdrukken zijn goed te onderscheiden van honden afdrukken,omdat de otter 5 tenen heeft met een zwemvlies ertussen. De hond heeft dat niet en deze heeft maar 4 tenen. Voor het markeren van zijn territorium laat de otter kleine hoopjes ontlasting achter op bv rotsen of boomwortels.

Zoals al geschreven is de otter een schuw dier dat vooral ‘s nachts actief is. Soms gaat hij ‘s nachts kilometers weg op zoek naar voedsel. Hij jaagt graag in langzaam stromend water op vis en paling, maar ook op kreeftjes en waterinsecten of watervogels en kikkers.

Een ernstige bedreiging is het verkeer. Vooral de mannetjes, die regelmatig ‘s nachts een groot territorium controleren zijn hiervan de dupe.