Kleine Bonte Specht

Dat kleine mysterieuze neefje

Cornelis Fokker

grotebontespecht

Grote Bonte Specht

De bonte specht is een vogel die iedereen ongetwijfeld wel eens heeft gezien. Misschien wel bewonderd. Soms wordt die alleen nog maar bestempeld als ‘specht’, maar in het moeilijk heet die eigenlijk Dendrocopos major, of gewoon in het Nederlands: grote bonte specht. In Nederland hebben we immers meerdere bonte spechten, ook de kleine en de middelste kan je tegenkomen.

Op IJsselmonde zijn ze zelfs allemaal gezien, hoewel het geval van een middelste bonte specht in 2008 in Barendrecht zeer uitzonderlijk te noemen is. Dat was namelijk pas het tweede geval in Zuid-Holland van een soort die normaal voorkomt in oude eikenbossen in met name het oosten en zuiden van Nederland.

Maar dan is er ook nog dat andere neefje, de kleine bonte, wellicht wel de meest mysterieuze van het stel. Ook op IJsselmonde komt deze voor, maar hoeveel er zitten is lastig te zeggen. De grienden langs de Oude-Maas is waar je ze moet zoeken, vooral het Klein Profijt lijkt de beste plek te zijn. Dat is ook een locatie met veel zacht hout (wilg) en vooral ook veel dood hout. Dat zijn twee zaken voor kleine bonte spechten die belangrijk zijn om te kunnen broeden en overleven.

Zo’n kleine bonte vinden en in de kijker krijgen is echter lastig. Ze zijn namelijk bijzonder klein, formaatje huismus, en ze zingen alleen tijdens een korte periode in het voorjaar. De ontoegankelijkheid van onze uitgestrekte zeldzame zoetwatergetijden grienden speelt daarbij natuurlijk ook een rol. Maar ze zitten er dus wel!

Zo was ik er ook, op een zaterdag in midden maart, midden in de spechtentijd. Vanuit het Kleine Profijt klonk her en der geroffel van grote bonte spechten, en in de verte lacht een groene specht mee. Opeens hoor ik ‘m, een langgerekt ‘kie-kie-kie-kie’. Bingo! Om de paar minuten kekkert een kleine bonte specht vanaf de overkant van de geul naar me toe. De vogel zien zit er niet in, want het wilgenbos lijkt ondoordringbaar. Het hoeft bij deze soort ook niet, deze soort is nou eenmaal mysterieus en soms moet je dat gewoon maar accepteren…