Hooge Nessepolder te Zwijndrecht

Dit voormalige slib- en gronddepot is sinds 2013 toegankelijk, nadat de toegang gedurende 5 jaren verboden was. In 2012 heeft de gemeente Rotterdam de 72 hectare grote polder overgedragen aan gemeente Zwijndrecht. De bestemming werd natuur en recreatiegebied. Het gebied heeft zich ontwikkeld tot een natuurlijk aandoend open landschap met een prachtige afwisseling wilgenbossen, half open landschap en rietstruwelen.

Hier wordt zo weinig mogelijk ingegrepen en nauwelijks gemaaid. Er is groeit een mix van aangeplante bomen en struiken die er van zelf gekomen zijn door zaden die met behulp van de mens,  dier of de wind zijn verspreid. Grote ingrepen worden gemeden. Hier komt de natuur op de eerste plaats en de mens is er te gast. Er is een rode paaltjes route met een lengte van 3.5 km uitgezet.

Over graspaden wandelden we door een vrij dicht wilgenbos naar een meer open terrein met grote rietvelden. Hier en daar was een poging gedaan om de natuur wat bij te sturen. De rust en ruimte maakte een grote indruk op ons.