Groenling

Een groenling in de tuin, maar geen normale!

Cornelis Fokker

groenlingEen paar vetbollen, een paar zakken zaad en uiteraard ook flink wat zonnebloempitten. Bij elke natuurliefhebber ligt dit wel in het kastje op de vogels in de achtertuin ook de winter door te helpen. Maar natuurlijk niet alleen voor de vogels, maar ook om gewoon lekker uit het raam naar het gewemel in de achtertuin te kijken. Houtduiven, turkse tortels, merels, vinken, heggenmussen, roodborsten, koolmezen, pimpelmezen, groenlingen, noem ze maar op. Al deze vogels zitten ’s zomers gewoon in dezelfde wijk te broeden, tenminste, dat dacht ik zo ongeveer, maar niets bleek minder waar deze winter..

Op een middag ergens begin december zat ik ook eens lekker te kijken naar zo’n 8 groenlingen en dito aantal vinken, toen ik tot mijn grote verbazing opeens een metaal ringetje aan een groenling zag zitten. Zoals u vast wel weet worden er in Nederland en in de omliggende landen vogels geringd voor onderzoek waar zo’n metalen ringetje voor wordt gebruikt. De kunst was nu dus nog om ‘m af te lezen, en dat viel niet mee. Het lukte me die middag uiteindelijk om enkel een ‘U’ te kunnen lezen, meer zat er niet in. Maar mocht ik de code helemaal weten, dan is ook de ringcentrale nog van belang om te weten waar hij écht vandaan komt. Voor de zekerheid heb ik toen dus maar een val geïnstalleerd om de vogel zo mogelijk te vangen.

Een paar dagen later zag ik de vogel weer in de tuin maar weer was hij me te snel af. Uiteindelijk was het ergens eind december dat ik de meeste cijfertjes wist en tevens dat het een groenling uit Denemarken was die elke dag mijn zonnebloempitten open pelt. Toen ook het laatste cijfertje bekent was kwam de code 9U21445 eruit, en hij bleek op 7 oktober 2012 geringd langs de westkust van Denemarken in het gehucht Råhede! Het was dus geen beestje wat elk voorjaar in de conifeer in de achtertuin zit te zingen, maar een groenling die dus op 466 km van m’n tuin, of wellicht nog verder, zijn zomer doorbrengt! En dat ringetjes is dus zeker niet voor niks om dat pootje gedaan!

De vogel zit er overigens nog steeds en de val is gelukkig niet nodig geweest. Nu is het natuurlijk afwachten of hij er volgend jaar weer zit. Ik hoop het wel!