Groene wandeling in Hoogvliet

                                                                                           
Foto Park De Heerlijkheid met panoramaheuvel

De Heerlijkheid, Ruige Plaatbos en Visserijgriend: 7.4 km.

We starten onze wandeltocht op de parkeerplaats van Park De Heerlijkheid te Hoogvliet. Het park met zijn panoramaheuvel maakt onderdeel uit van de groene schil rond Hoogvliet. Het is gelegen op een geluidswal en bevat een moerasgebied en een klein Arboretum.

 

 

                  
Foto’s Ruige plaatbos

Van de Heerlijkheid lopen we naar het Ruige plaatbos. De naam is uitstekend gekozen. Het bos oogt ruig. Dit komt doordat het nu al jaren aan de natuur is overgelaten. De naam dankt het aan een zandplaat in de Oude Maas. Maar in 1958 werd het gebied ingericht als 37.5 ha groot stadspark in Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet. De verruiging zette zich in na een verwoestende windhoos in juni 1997. De toen ontstane jungle is nooit meer opgeruimd. Op al dat dode hout verschenen massa’s paddenstoelen, en vogels als Grote bonte specht en Groene specht verschenen. In het jaar 2000 werden er enige ruige Schotse Hooglanders los gelaten. De stoere binken met een gouden hart maakten er hun leefgebied van. En rest deed de natuur..

                                                                                     Foto Visserijgriend
Onder de Spijkenissebrug door en naar het Visserijgriend. De griend is een smal restant van een gebied dat voor 1920 een groot deel van Hoogvliet omvatte. Eerst hoog gelegen park met daar achter een met riet omgeven vijver die een idee geeft hoe de slikplaten er ooit uitzagen. Over een prachtig aangelegd vlonderpad gaan we de griend in.

Er is zelfs nog een stukje model griend dat door het Zuid-Hollands Landschap onderhouden wordt. Verderop is een verwilderd griend waar de wilgen konden uitgroeien en dat zich langzaam ontwikkelt tot een wilgenvloedbos. Het is een klein paradijsje dat herinnert aan een groots verleden.

Wandeling 7.4 km.
Startplaats parkeerplaats van het park De Heerlijkheid naast het Arboretum Venkelweg 518 3193 KC Hoogvliet.