Everzwijnen

Zwijnen op vakantie

Aart van Dragt

Het was begin augustus, tussen 13.00 en 15.30 uur. De hele Veluwe zat vol vakantiegangers en we maakten op deze mooie dag een wandeling in het Kroondomein bij Apeldoorn. Deze wandeling was ooit in het blad Grasduinen beschreven. We kwamen die middag slechts twee wandelaars tegen, (met een zelfde copie uit Grasduinen) die door de boswachter bij de machtige koningseik waren afgezet omdat ze verdwaald waren.

De wandeling ging door een afwisselend bosgebied met een aantal bijzondere elementen. Een eekschillershutje waarin Wilhelmina in had zitten schilderen, een oude kroezeboom, een hoge heideheuvel met monument vanwaar af je bijna tot de IJssel kon kijken en een schilderachtig verblijf wat we voor een jachthuis versleten maar een formidabele vijftig jaar oude voederhut bleek te zijn. Het gevarieerde bos had een rijke ondergroei van o.m. bos- en vossebessen en hier en daar was een wildweitje.

Onderweg hadden we al verschillende reetjes zien vluchten maar groot was de verrassing toen we op zo’n bosweide ruim dertig wilde varkens met jongen rondzagen wroeten. We sloegen ze gade van een vijftig meter afstand. Na enige tijd kwam een flink uit de kluiten gewassen varken rechtop ons af. Verontrust keken we uit naar een klimboom maar het dier bleef uiteindelijk op tien meter afstand staan. Na enige gesis en geklap en vooral toen bleek dat er toch niets te halen viel verdween het dier in het struikgewas. Opgelucht vervolgden wij onze weg.

Wie het gebied ook wil bezoeken moet het volgende in de gaten houden: Dit mooie omheinde gebied is echter niet toegankelijk tussen half september en eind december en dat is niet om de dieren dan rust te gunnen…

Het jachtseizoen wordt geopend met de jacht op herten en reetjes want die vluchten toch wel en daarna zijn de inmiddels door al het geschiet weer wild geworden varkens aan de beurt. Toen het kroondomein in 1959 aan het rijk werd overgedragen werd een voorbehoud voor het jachtrecht gemaakt. Daarom is er nu nog jacht mogelijk in strijd met de richtlijnen van december 1993 waarin de minister heeft bepaald dat in beginsel de uitoefening van de jacht in natuurgebieden niet dient plaats te vinden.