Esdoorns

Zijn de Gewone en de Noorse esdoorn inheems of zijn het  exoten?

Gewone esdoorn

Esdoorns komen voornamelijk voor in de noordelijke gematigde luchtstreken. In vergelijking met Noord­‑Amerika en Noord‑Azië bezit Europa maar weinig soorten.

De Gewone en Noorse esdoorn zijn in ons werelddeel de meest bekende esdoorns. De Gewone esdoorn is van oorsprong een gebergteboom van Midden‑ en Zuid‑ Europa. Hij wordt ook wel Bergesdoorn genoemd. De Gewone esdoorn is waarschijnlijk alleen in Zuid-Limburg inheems. Men neemt aan dat hij in de late middeleeuwen in Nederland is ingevoerd. Maar mogelijk zou hij ook zelf zijn weg naar ons land gevonden hebben, want hij heeft zich spontaan over Noord­west‑Europa uitgebreid. In ons land verjongt hij zich sterker dan de loofbomen, die hier al duizenden jaren groeien. We mogen dus wel zeggen, dat de Gewone esdoorn bij ons ingebur­gerd is.

Het natuurlijke areaal van de Noorse esdoorn omvat Midden‑ en Oost‑Europa  en Zuidwest‑Azië. De noordgrens ligt  in het zuidelijke deel van de Scandinavische landen, dus omvat het verspreidingsgebied maar een klein stukje Noorwegen. De naam voor deze boom zou beter Noordse in plaats van Noorse kunnen luiden. Zo spreken we ook van Noordse nachtegaal en Noordse stormvogel, om aan te geven dat zij uit het Noorden komen. Ook de Noorse esdoorn voelt zich goed thuis in ons land en zal waarschijnlijk mettertijd ingeburgerd raken.