Een oude plataan in Ridderkerk

Schuin tegenover de hoofdbibliotheek van Ridderkerk is een bij weinigen bekend Sint Jorispark te vinden. De toegang bevindt zich aan de St. Jorisstraat. Iets voorbij de hoek met de Verlengde Kerkweg. U loopt eerst door een kleine lindelaan naar een wit bruggetje met aan weerszijden een forse treurwilg. Over de brug kunt u kiezen, rechtsaf komt u bij de villa Rustenburg waar het architectenbureau van A. Stout gevestigd is, en linksaf komt u bij het parkje.

Wie rechtdoor wil ziet zijn weg geblokkeerd door een enorme plataan, waarvan de leeftijd op ongeveer 300 jaar geschat wordt. Helaas is het door het omringde struikgewas niet mogelijk er dichtbij te komen. Maar vanuit het park heeft u een goed zicht op de forse boom. We herkennen de plataan (Platanus) direct aan zijn in grote plakkaten afschilferende schors. ledere boom vertoont hierdoor een ander patroon van groene, grijze en gele vlekken. Wie naar boven kijkt ziet de in de boom hangende ballen (vruchthoofdjes), vaak twee of drie aan een gemeenschappelijke steel. In het voorjaar vallen ze uit elkaar. De dopvruchtjes, omgeven door een krans van fijne haren worden door de wind verspreid. In de zomer is de boom met glanzend groen (vijflobbig) blad bedekt. Het regenwater spoelt het vuil van de bladeren gemakkelijk af, een van de redenen waarom een plataan het in een vervuilde omgeving goed doet. De boom staat dichtbij het huis. Gelukkig hebben al die eigenaren dat in de loop der tijd nooit een ernstig bezwaar gevonden. Dankzij deze tolerantie kunnen we genieten van een gezonde plataan, die mogelijk nog een grote toekomst voor zich heeft. Want platanen kunnen, in de streken waar hij vandaan komt, soms duizenden jaren oud worden.

In het park staan enkele essen op het grasveld. Een deel van het gras wordt kort gehouden en een ander deel wordt minder vaak gemaaid. Een blikvanger in het park is een oude paardenkastanje die aan de rand van het water staat. De boom heeft een flinke stamomtrek. Op ongeveer een meter hoogte splitst de stam zich in meerdere stammen. Net als plataan komt de paardenkastanje uit het zuidoosten van Europa.

Voor wie dit alles op zich in wil laten werken of wie gewoon wil genieten van deze oase van rust in het centrum van Ridderkerk staat een bankje klaar.