Donckse haven

De Donckse Haven is in 2020 uitgebaggerd.

Buitenplaatsen werden in de 17e en 18e eeuw aan het water gebouwd. De wegen waren in die tijd zo slecht dat men de voorkeur gaf aan vervoer te water.

Net over de dijk voor het Huys ten Donck ligt de Donckse Haven. De haven (gedateerd rond 1700) is een onderdeel van de buitenplaats. De buitenplaats werd vooral in de zomer bewoond. De familie Groeninx van Zoelen woonde in de andere jaargetijden in Rotterdam. Als het weer opknapte werd het meubilair in boten geladen en zo naar het huis vervoerd.

Op de foto’s de situatie aan het begin van de twintigste eeuw. Jonkheer Willem Gerrit beschikte voor de oorlog over een tjalk het vervoer van bomen, een motorjacht, twee kano’s en een werrie, een klein motor vaartuig (bron folder Huys ten Donck).

In 2020 is de historische haven van Het Huys ten Donck uitgebaggerd en heeft een aanlegsteiger voor de watertaxi gekregen.

Lees hier alles over het park van de buitenplaats het Huys ten Donck en ook over de geschiedenis, het huis en zijn bewoners, de flora en de fauna:  https://www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl/huis-ten-donck/