Doet u ook mee met de Nationale tuinvogeltelling?

Op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 vindt de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling plaats. Deze telling wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland en wordt steeds populairder. In 2021 deden bijna 200.000 mensen deel aan deze telling, driemaal zoveel dan in 2018. De coronamaatregelen zullen hier zeker een positieve effect op hebben gehad. Het meest werd de huismus geteld. Dat geldt zowel voor geheel Nederland als voor de provincie Zuid-Holland. In de meeste gemeentes op het eiland IJsselmonde werd de koolmees het meeste waargenomen. De huismus, kauw of vink stonden op plaats 2 of 3 in de top-3.

De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen en het belang van tuinen voor vogels. Dit jaar wordt voor het twintigste opeenvolgende jaar geteld. De resultaten onderstrepen het belang van tuinen voor de winteroverleving van vogels.

Kijk op https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling voor de telmethode en andere informatie en leuke weetjes.

Web-app MijnTuinvogeltelling 

Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling kunt u via de web-app MijnTuinvogeltelling uw telling insturen. MijnTuinvogeltelling is een web-app voor de mobiele telefoon, u hoeft de web-app niet te downloadenDeze nieuwe web-app komt in de plaats van de oude app Tuinvogels, die niet meer beschikbaar is in de appstore en niet meer wordt ondersteund. 

Deze web-app is ontwikkeld om makkelijk en snel uw telling door te kunnen geven tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Met MijnTuinvogeltelling heeft u tijdens het tellen alles bij de hand wat u nodig heeft: het telformulier, de vogelgids en een handige herkenningstool. Bovendien kunt u zich in de aanloop naar het tellen alvast voorbereiden op het herkennen van vogels met de quiz.

Tellen via uw mobiele telefoon

Zet de web-app op het startscherm van uw mobiele telefoon en u kunt er zo mee aan de slag! De web-app heeft geen invloed op de opslagcapaciteit van uw mobiel. De web-app maakt het tellen via mobiele telefoons makkelijker, maar u kunt uiteraard ook via uw ‘gewone’ computer (blijven) tellen via dezelfde web-app. U ziet dan automatisch een versie die goed te lezen is op uw desktop.  

Veel telplezier!