De bruidsvlucht van een mier

Aan het einde van een warme zomermiddag komen opeens overal honderden mieren uit hun nesten gekropen. Overal overheen klauterend trachten ze een hoog punt te bereiken om op te stijgen richting de zon. Uit de gehele woonwijk stijgen de wolken mieren op. In de lucht worden ze opgewacht door een hele serie kapers. Meeuwen, spreeuwen en zwaluwen profiteren van deze buitenkans. De koninginnen vliegen hoger en hoger. De mannetjes die het langst kunnen volgen, mogen met haar paren hoog in de lucht. De bevruchte koninginnen (de mannetjes sterven snel) keren naar aarde terug.

De koninginnen bijten hun vleugels af en gaan opzoek naar een nest. Het nest bevindt zich soms wel een meter onder de grond. Maar de broedkamer, waar een gelijkmatige temperatuur moet heersen, bevindt zich vaak onder de door de zon verwarmde trottoirtegels. Hoeveel mierenkolonies er zijn, zag ik half juni. Op deze tropisch hete dag verschenen overal in de wijk langs de randen van de trottoirtegels ringvormige hoopjes zand met een gaatje in het midden. De mieren waren bezig hun nest uit te diepen om te ontsnappen aan de warmte welke werd uitgestraald van de door de zon verhitte tegels.

De dagelijks ze gang van zaken bij zo’n kolonie is als volgt: Bij de ingang van het mierennest houden soldaten de wacht en werksters slepen voedsel af en aan. Mieren eten insecten en kunnen daarmee een plaag in uw tuin helpen voorkomen. Dat mieren gek op suiker zijn heeft menig huisvrouw ervaren. In de tuin komen ze aan suiker door van fruit te snoepen en door bladluizen te melken. Zoals een boer bij zijn koeien doet, weiden ze de bladluizen. Mocht de honingdauw productie van de bladluizen teruglopen, dan verplaatsen ze de luizen. Ook worden de luizen beschermt tegen lieveheersbeestjes. Mieren verzamelen ook blaadjes en takjes om schimmels op te kweken dat als voedsel zal dienen. In de winter gebruiken de mieren hun aangelegde voorraden.

Als mieren gaan vliegen dan worden ze vaak als overlast ervaren. Dit is slechts gedurende enkele dagen per jaar. Ook mieren hebben hun plaats in de natuur en mocht u ze toch willen bestrijden, gebruik dan geen giftige stoffen. Bij gebrek aan centen, waarvan de lucht door mieren wordt verafschuwd, gebruiken sommige mensen een stuiver. Maar veel leuker is dit diertje van nabij gade te slaan.