Bomenwandeling Reijerpark

Deze populaire cultivar van de Valse acacia (Robinia pseudoacacia ‘Frisia’) is een vondst uit 1935 van de boomkweker W. Jansen uit Zwolle. Foto: Aart van Dragt

Op dinsdag 18 juni  organiseert Natuurvereniging Eiland IJsselmonde een bomenexcursie in het Reyerpark te Ridderkerk. Bomengids Aart van Dragt start om 19.00 uur voor het NME Centrum De Groene Draak in het park.

Het Reyerpark is een soort arboretum, een bomentuin. Er zijn heel veel soorten bomen geplant, voornamelijk gecultiveerde en exotische houtachtige gewassen. Een landgoedeigenaar was circa tweehonderd jaar geleden zeker vol trots als hij zijn pas aangeplante Chinese notenboom ofwel Ginkgo kon laten zien. Als je zo’n bijzondere boom kon veroorloven had je veel geld en veel relaties. Deze bomen waren zeldzaam en kostbaar. Vandaag kan iedereen die zo’n boom uit verre streken wil aanplanten bij vele kwekers en tuincentra terecht. Bomen uit andere delen van de wereld met een soortgelijk klimaat gedijen ook in ons land. Het aardige is dat sommige soorten voor de ijstijden ook in onze streken voorkwamen. In Europa zijn ze door de komst van het ijs uitgestorven. Elders in de wereld hebben ze zich tot vandaag de dag kunnen handhaven en nu worden ze hier weer aangeplant!

Toen in 1978 het 40 ha. grote park (waarvan de helft bestaat uit sportvelden) werd aangelegd was het dan ook niet bijzonder kostbaar daar een zeer rijk assortiment bomen te planten. Er werden maar liefst 287 soorten en variëteiten op een totaal van 1400 bomen aangeplant. Bij bijzondere bomen meestal 3 van elke soort. Een deel is verdwenen, soms zelfs alle drie. Geen doodsbeenderenboom meer, geen Anna paulownaboom of Zuidelijke beuk (een beuk uit Chili, waar het winter is al het hier zomer is). Want helaas is niet gewaarborgd dat ze weer vervangen worden door bijzondere soorten. Dus kwamen er meer populieren en esdoorns voor terug. Het park heeft helaas nooit een bijzondere status gekregen. Hierdoor neemt het aantal soorten in het park verder af. Maar de gene die overleven worden met het jaar ouder en mooier. Kom dat zien; natuurgids Aart van Dragt zal hier meer over vertellen tijdens deze excursie.