Bomenexcursie op begraafplaats de Vredehof

Op 22 juli om 19.00 uur vindt een bomenexcursie op begraafplaats de Vredehof plaats.

‘Hof’ is een oud Nederlands woord voor tuin. Meestal wordt hiermee een ommuurde of met een haag omgeven tuin bedoeld. In de meeste tuinen staan planten die we in de omgeving niet aantreffen. Vaak planten uit andere streken. Zoals Japanse anemonen, Chinese stokrozen of Amerikaanse seringen. Vaak ook planten die geselecteerd op lange bloeitijd en die weinig of geen zaad maken want dat is van geen belang. De kleur van bloemen en bladeren daarin tegen wel.

Dat geldt ook voor de bomen op de Vredehof. Ook hier zijn soorten van diverse continenten geplant; zoals Japanse notenbomen, Chinese esdoorns en Amerikaanse Tulpenbomen. Bomen met een van de soort afwijkende bladkleur. Vaak is de bloei is belangrijker dan vruchten; de rijk bloeiende Japanse kersen produceren meestal geen vruchten. We zien diverse in vorm afwijkende bomen; zuil- of bolvormige bomen, deze produceren vaak helemaal geen bloemen en zaden meer. Vermeerderen gaat door klonen. Net als veel planten in het tuincentrum, zijn deze bomen voor hun voortbestaan afhankelijk geworden van de mens. Sommige klonen bestaan al eeuwenlang. Boomkwekers zorgen voor het voortbestaan van de afwijking die in de natuur allang was weg geconcurreerd.
Dat op de Ridderkerkse begraafplaats Vredehof in 1954 zo’n rijk assortiment uitheemse bomen is aangeplant kwam door het akkoord dat de gemeente met de Groningse ontwerper tuinarchitect J Vroom sloot. De deal hield in dat hij het ontwerp maar ook de bomen, die van zijn eigen kwekerij kwamen, mocht leveren mits er met vooroorlogse prijzen werd gerekend! De bomen hebben de tijd gehad om zich te ontwikkelen, soms tot monumentale bomen.

De Vredehof is geopend van 9.00 uur tot zonsondergang.  Het adres is Lagendijk 112 te Ridderkerk. Om 19.00 uur start de rondleiding. Aart van Dragt zal u meer vertellen over al die bijzondere bomen.
Aan de excursie zijn geen kosten verbonden. Opgeven is niet nodig.