Bodem/kriebeldiertjes zoeken

Dit is de ‘Week van de Bodemdiertjes’.

3 oktober 2018 tussen 14:00 – 16:00 uur gaan we deze kriebelbeestjes zoeken bij de Kleine Duiker.

De natuurvereniging doet dit jaar voor het eerst mee. Ook wij willen aandacht schenken aan de week van de bodemdiertjes door met de jeugd op zoek te gaan en te trachten aan de hand van zoekkaarten al die kriebeldiertjes op naam te brengen. Het IVN ondersteunt ons met een digitaal boekje en zoekkaarten.

Het leven in de bodem is erg belangrijk. Zonder bodemdieren geen gezonde bodem! Ze zorgen voor de afbraak van plantenresten, mest en dode bodemorganismen en maken daar plantenvoeding van. Door het graven gangetjes zorgen ze voor een betere bodemstructuur.

Hoe gaat het eigenlijk met die kleine maar onmisbare dieren in onze dorpen en steden? Meestal lopen we letterlijk aan ze voorbij, maar tijdens de Bodemdierendagen krijgen onze onbekende buren de aandacht die ze verdienen.
Honderden mensen, verspreid over het hele land, gingen de afgelopen drie jaar voor de Bodemdierendagen op zoek naar bodemdieren in eigen tuin. Vaak gingen hele families aan de slag, en zo zijn er samen ruim 18.000 ‘bodemschatjes’ gescoord.
De top 3 van Nederlandse bodemdieren was tot dit jaar: pissebedden op 1, gevolgd door de spinachtigen en de regenwormen. Door de bijzonder warme, droge nazomer van 2016 zag je wel duidelijke verschillen met de eerste editie: de mieren haalden toen bijvoorbeeld de slakken in en nestelden zich op de 4e plek. Maar in 2017 gaat de top 3 op z’n kop en grijpen de spinachtigen de macht, op de voet gevolgd door de regenwormen.

Aanmelding niet meer mogelijk.