Begraafplaats Vredehof

Bomenwandeling Vredehof
Maak eens een bomenwandeling over de Ridderkerkse begraafplaats Vredehof. Hier is een grote verscheidenheid aan bomen aangeplant. Bomen zijn afkomstig uit verschillende continenten, ze hebben de tijd gehad om zich goed te kunnen ontwikkelen. De meeste zijn meer dan een halve eeuw oud. Deze bomen zijn nu getooid in prachtige herfstkleuren.
 
Ondanks een uitbreiding in 1930 werd na de Tweede wereldoorlog de algemene Ridderkerkse begraafplaats Rusthof te klein. In 1949 kreeg de Groningse tuinarchitect J. Vroom de opdracht om de nieuwe begraafplaats aan de Lagendijk 112 te ontwerpen. De tuinarchitect bood een aantrekkelijke korting op zijn honorarium als hij ook de beplanting mocht leveren. Het plan werd in delen uitgevoerd. In de 1954 vond de opening plaats en in de volgende fases werden in 1963 en tussen 1970 en 1980 voltooid. Inmiddels heeft er in 2006 een nieuwe uitbreiding plaats gevonden.

Er is een rijk assortiment aan planten en met name bomen aangeplant. Elke dag zijn tuinlieden in de weer om de beplanting te onderhouden. Er staat een grote verscheidenheid aan bomen afkomstig het noordelijk halfrond. Noord Amerika maar ook Azië is goed vertegenwoordigd. Naast oorspronkelijke soorten staan er heel veel cultivars. Door de ijstijden hebben veel boomsoorten in verschillende continenten een eigen ontwikkeling door gemaakt. Hierdoor zijn ze geleidelijk aan van elkaar gaan verschillen. Door deze bomen weer bij elkaar te brengen in bijvoorbeeld botanische tuinen ontstaan weer nieuwe soorten. Kwekers selecteren uit deze kruisingen veel belovende exemplaren om daarmee verder te kweken. Elk jaar worden er weer nieuwe variëteiten aangeboden. Ze verschillen in bladkleur, blad- of boomvorm e.d. van de oorspronkelijke soort. Ook op de Vredehof zijn hier veel voorbeelden van te vinden.

Om de verscheidenheid nog te vergroten zijn er diverse vormbomen aangeplant. Naast zuil- en bolvormen staan er treur- en prieelbomen. Veel van deze vormbomen moeten door snoei in model worden gehouden. Het resultaat van al die inspanningen is dagelijks te bewonderen.
De Vredehof is geopend van 9.00 uur tot zonsondergang.

Adres lagendijk 112 Ridderkerk

Waar welke bomen staan vindt u op: Ridderkerk.nl Open data. Klik op Bomen op de kaart.