Amberbomen

amberboom

Amberboom

De Amberboom; een aantrekkelijke boom om te zien en te ruiken!

Het is nu volop herfst. Bomen verkleuren, andere laten hun bladeren vallen. In de straat, op het plein of in het park valt de Liquidamber styraciflua op, het is de prachtige Amberboom. Zijn oranjerode bladkleur in de herfst is fantastisch.

De amberboom komt van oorsprong uit het oosten van Noord –Amerika en heeft vele attracties. De vorm van het blad is net als bij een esdoorn een vijfpuntige ster en geeft bij kneuzing een heerlijke geur af. Bij oudere exemplaren is een mooie kurklaag op de stam te zien.

De piramidale vorm zorgt voor een prachtig wintersilhouet. Let op de opvallende stekelvormige vruchten. De hars van Liquidamber styraciflua is goudgeel en werd door de Spaanse ontdekkers van de boom voor vloeibare amber (liquid ambar) aangezien. Amber was een dure stof, afkomstig van de potvis. Daar heeft deze hars niets mee van doen, maar het was een goedkopere vervanger in lakken en cosmetica.

In de natuur kunnen deze bomen wel dertig meter hoog worden. Doordat ze langzaam groeien, blijven ze lang onder de tien meter en zijn daarom ook te planten in middelgrote tuinen.